Hormonal Migren ve Küme Baş Ağrısı Öyküsü
23 yaşında genç kız hastanın baş ağrısı çok fazlaydı. Son 3 aydır 2 defa adet kanaması olmuştu. Her ikisinden önceki 10 gün her gün başı ağrımıştı. Ağrı sol taraf şakakta belirgindi. Ağrı sırasında sol gözünün küçüldüğünü belirtiyordu. Her gün sabah iyi kalkıyor. Kalktıktan 1,5 – 2 saat kadar sonra ağrısı başlıyordu. Gün içinde öğleden sonra çok artıyor, bulantı yapıyordu. Regl kanamasının başlaması ile ağrılar duruyordu. Polikistik over hastasıydı. Düzensiz adet kanamaları ve tüylenmesi vardı. Daha önce hormonal ilaç kullanmamıştı. Sorulduğunda ağrı sırasında aynı taraf burun deliğinin de tıkandığını, yerinde duramadığını, açık temiz hava istediğini, ışıktan rahatsız olduğunu belirtti. Eskiden arada, daha hafif şiddette olan, günlük yaşantısını fazla etkilemeyen ağrıları mevcuttu.
Hormonal Migrene Uyan Özellikler:
- Regl kanaması öncesi olması, kanamanın başlaması ile atakların durması
- Hastada hormonal düzensizlik olması (adet dönemi migren genelde hormonal düzensizliği olan kadınlarda olur, çünkü migreni yapan neden aynı zamanda hormonları da bozar)
- Işık hassasiyeti
- Bulantı
migren özellikleridir.
Küme Baş Ağrısı Özellikleri:
- Her gün kalktıktan sonra belli bir saatte olması
- Tek taraflı göz ve burundaki bulgular
- Hastanın yatamaması
- Açık hava isteği
Ağrının tüm güne yayılması migrene uymaktadır. Küme baş ağrısı genellikle daha kısa ataklar yapmaktadır.
Sonuç: Bu hastada küme baş ağrısı özellikleri olmakla birlikte migreni vardır. Ağrıların nedeni üst yirmi yaş dişidir. Üst yirmi yaş dişleri aynı zamanda polikistik over sendromunun da nedenidir. Ayrıca bu hastanın geçmişinde bademcik iltihabı vardır. Bu durum ataklar sırasında bulantı olmasına neden olmaktadır. Çünkü yirmi yaş dişleri küme baş ağrısı, migren yapar ama bulantısız olur. Tedavide öncelikle tonsil bölgesi bio-elektriksel olarak düzeltilecek, sonrasında yirmi yaş dişi çekilecektir.
4 Yorum. Yeni yorumunuzu buradan yazabilirsiniz...
Sayın emel hocam ilk önce insanları bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Benim sorunum yaklaşık 20 yıldır migren rahatsızlığı yaşamamdır. Lisede sık sık bademcik ve boğaz ağrısı vardı. Sürekli hastalanırdım doktora gittim ve bademcik ameliyatı oldum. Ama migren ağrılarım geçmedi. Her gün aynı saatte başım ağrır. Su an 35 yaşındayım. Yirmilik dişim sıkıntılı çekilmesi gerekiyor, 3 tane çürük dişim var ve buna ek olarak sık farenjit oluyorum. Ne yapmalıyım? Alkol ve sigara kullanmıyorum. İşimi düzgün yapamıyorum ağrılarım yüzünden. Sayın emel hocam yardımlarınızı bekliyorum. Siz bizim gibi kronik migren hastaları için çok önemlisiniz.
Dişlerden önce bademcik bölgesindeki bio-elektriksel hasar migreninize neden oluyor. Dişlerde sonradan tabloya eklenmiş olabilir. Her gün ilaç içmeniz kronik migren ve ağrı kesiciye bağlı baş ağrısı durumunu oluşturmuş. Dişlerin çekilmesi gerekenler ve tedavisi gerekenlerde yapılmalı ancak öncelikle vücut kendine gelmeli. Eğer ailenizde romatizması olan yoksa diş tedavisine başlayabilirsiniz ancak romatizma fibromiyaljisi olan varsa dişleri ikinci sıraya koymak gerekebilir.
Hocam bunları ben de yaşadım fakat ilaçlar çare olmadı. Fibromiyalji ve migren var ama gözüm de çok ağrıyor ve küçülüyor. Antidepresanlar bünye alışana kadar iyi geliyor, sonra yine aynı. Kilo, adet dönemi ağrısı. Hayat ne olursa olsun yaşamaya değer. Sizi çok seviyorum Emel Hocam.
Ben 2004 yılından bu yana ilaç tedavisi yapmıyorum. Nedenleri buluyorum. Bu yazdığım hastada yirmi yaş neden ancak her hormonal migrende değildir. Başka nedenlerde olabilir. Hatta bu hastada geçirdiği bademcik iltihaplarının da katkısı vardır.
Tüm soru cevapları okuyabilmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.