Çocuğunuzun Migreni Olduğunu Nasıl Anlarsınız? Çocuğunuz başım ağrıyor diyorsa bu yazıyı mutlaka okuyunuz. Çünkü çocuklarda baş ağrısı erişkinlerdeki kadar tipik ve şiddetli olmayabilir.
Okul çocuklarında %10 oranında migren görülür. Çocuklar baş ağrısını mazeret olarak kullanmazlar. Unutmayınız!..
Çocuklarda migreni anlamak için onlara özgü bazı özellikler… Migrenli anneyseniz, hassas bir çocuğunuz varsa özellikle okuyunuz.
1 – Hassas, Hipersensitif Çocuk
Hassas, hipersensitif yapı toplumun neredeyse %20’sinde mevcuttur. Bu yapı migrenin olmazsa olmaz koşuludur. Hassas, hipersensitif çocuk ve benzer yapılı anne ikilisi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.
Migrenli çocuklarda hassas, duygusal, biraz içine kapanık, çok gürültülü, kalabalık ortamlarda sıkılma, koku benzeri uyaranlardan hoşlanmama dikkat çeker. Genellikle zeki, okulda başarılı olurlar.
2 – Baş Ağrısı
Migrenli annelerin en büyük hatası çocuklarında kendilerinde olduğu gibi şiddetli, zonklayıcı baş ağrısı beklemeleridir. Çocukluk çağı migreninde erişkinlerdeki tipik baş ağrısı pek görülmez.
Çocuğunuz bazen başım ağrıyor diyorsa -ders çalışmak istemez- ciddiye alınız. Atak döneminde şiddetli ağrı olmasa da biraz durgun, soluk, bulantılı ve keyifsiz olabilir. Baş ağrısı mazeret değildir.
3 – Karın Ağrısı / Abdominal Migren
Çocuklarda migren atakları sadece karın ağrısı olarak kendini gösterebilir. Karın ağrısı ataklar halinde gelir. 3 gün kadar sürebilir. Bulantı ve kusma eşlik edebilir.
- Bebeklikte gazlı-kolikli olanlarda,
- Annesinde migren varsa,
- Karın ağrısı için açıklayıcı bir neden bulunamıyorsa,
- Karın ağrısı ataklar halinde geliyorsa:
çocuğunuz abdominal migren olabilir.
4 – Kusma Atakları
Çocuklarda birkaç gün art arda gelen kusma atakları migren olabilir. Periyodik kusma atakları ya da cyclic vomiting syndrome olabilir. Kusma ataklarına baş ağrısı eşlik edebilir. Bu çocuklarda atak döneminde ışık ve sese hassasiyet çok fazladır. Solukluk, ateş olabilir. Kusmalardan dolayı dehidratasyon riski vardır. Çocuklar yarı koma gibi bir hale gelirler.
Çocukluk çağımda benzer ataklarımı annem “Bembeyaz olurdun, ölüyorsun diye korkardım” diye anlatır. Hala hatırladığımda içimde büyük sıkıntı olur. Şimdi benzer çocukları göbek bozucu alanına nöral terapi yaparak kolayca tedavi yapabiliyorum.
5 – Gazlı, Kolikli, Uyumayan Bebeklik
Gazlı kolikli bebeklik yaşayanların ileri hayatlarında migren geliştirme olasılıkları çok yüksektir. Kolikler hipersensitif yapının ürünüdür. Hipersensitivite de migrenin olmazsa olmaz şartıdır.
Çocuğunuz başım ağrıyor diyorsa ve bebekliğinde gazlı, uyumayan, kolikli dönem geçirdiyse çocukluk çağı migren olma olasılığı çok yüksektir. Hekiminize “migren olabilir mi” uyarısını yapabilirsiniz.
6 – Araba Tutması
Migrenlilere dikkatle sorarsanız, çoğunluğunun çocukluğunda araba tutması öyküsü vardır. Halen arabada bir şey okuyamayan, kendileri kullanmadığında rahatsız olanlar da vardır.
Çocuklarda migren, okul çağında özellikle servis arabaları hayatlarına girdiğinde başlar. Migrenli çocuğunuzu uzun süreli servis yolcuklarına mahkum etmeyiniz. İfade edemeseler de onlar için büyük bir sıkıntı kaynağıdır.
7 – Büyüme Ağrıları Büyümeye mi Bağlı?
Okul çağında bacaklarındaki ağrıdan yakınan çocuklar vardır. “Büyüme ağrısıdır geçer” büyüklerin klasik lafıdır. “Gerçekten büyüme ağrısı mı? Herkes büyüyor ama…” çocukların sorması gereken bir sorudur. Gerçekten de büyüme ağrısı olmayabilir.
Bu çocuklarda çocukluk çağı migrene de sık rastlanır. Gökmen Yaklaşımı ile tedavi yapılabilir, geçmesi için büyümeyi beklemeye gerek yoktur.
8 – Migrenli Annenin Migrenli Çocuğu Olur
Yapılan çalışmalar migrenli annelerin %70-80 oranında çocuklarında da migren olduğunu göstermektedir. Migrenin genetik geçişi vardır ama hastalık geçmez. Migrene alt yapı hazırlayan hipersensitif yapı geçer.
Bu nedenle migrenli anne kendi migrenine benzer bir migreni çocuğunda beklememelidir.
Hassas yapılı çocuğunuz varsa migrenli anne olarak dikkatli olmalısınız. Çocuğunuzun baş ağrıyor, karnı ağrıyor, ataklar halinde kusuyorsa aklınıza migren de gelsin.