Nöral terapi, iyileşme için bedenin network ağına yani otonom sinir sistemine düzenleyici ve uyarıcı etki edilmesidir. Bir enjeksiyon tedavisidir ancak ilaç tedavisi değildir.
İntegratif tıp uygulaması gibi görülen aslında klasik tıp içinde olması gereken nöral terapinin kullanıldığı hastalıklar, etki mekanizması, hikayesini burada bulabilirsiniz.
1 – Nöral Terapi Nedir?
Nöral terapi ya da nöral tedavi otonom sinir sistemi üzerinden etkisini gösterir. Yaşamımız boyunca geçirdiğimiz enfeksiyonlar, ameliyatlar, travmalar otonom sinir sisteminde bio-elektriksel hasar bırakır. Bozucu alan olarak tanımlanan bu bozukluklar hastalıkların alt yapısını oluşturur.
Nöral tedavi bu alanlara yapılan enjeksiyonlarla bio-elektriksel düzelme ve iyileşmeyi sağlar.
2 – Nöral Terapi Hikayesi
Nöral terapi hikayesi 1920’lerde Alman iki anestezist Ferdinand ve Walter HUNEKE’nin dikkatlerini çeken bir olayla başlamıştır. Kız kardeşlerinin migren ağrılarını geçirmeye uğraşırken yanlışlıkla kullandıkları “Procain”in farklı etkisiyle karşılaşmışlardır.
1940’da F.Huneke hastasının bacağındaki geçmeyen yaraya yaptığı procain ile kronik omuz ağrısı geçen hastası sonrası “Bozucu Alan” yaklaşımını geliştirmiştir.
3 – Bozucu Alan Nedir?
Huneke kardeşlerin tıp literatürüne 1940 yılında kazandırdıkları bozucu alan yaklaşımı hastalıkları ve hastalanmayı anlamanın yoludur. Sağlıklı hücrenin elektriksel potansiyeli enfeksiyon, travma, cerrahi kesi ile düşer. Sert, yoğun, sürekli uyaranlar varsa hücre kendini toparlayamaz, elektrik potansiyelini kaybettiği için sürekli ritmik boşalımlar üretir. “Bozucu alan” adını alan bu oluşum kişi ölünceye kadar devam eder.
Sorunun kaynağı olan bu alanlardan (primer odak) çıkan uyaranlar, otonom sinir sistem iletim ağını etkileyerek başka bir bölgede ikincil odak (sekonder hastalanan odak) oluşturabilir.
4 – Nöral Terapi Nasıl Uygulanır?
Nöral terapi bir enjeksiyon tedavisidir. Sadece vücuda yapılan enjeksiyonlar olarak algılanmamalıdır. Nöral terapinin temelini bozucu alan yaklaşımı oluşturur.
- Hastanın şikayetlerinin özellikleri, oluşma zamanı, tüm yaşam öyküsü dikkatli değerlendirilmelidir. Hastalığa kaynaklık eden öncelikli bozucu alan tespit edilir
- Seanslarla ilgili bölge cildine (intra-dermal) tekrarlayan procain enjeksiyonları yapılır
- Hastalanmada dişler bozucu alan olarak düşünülüyorsa tedaviye diş profesyonelleri ile devam edilmelidir
5 – Nöral Terapi Hangi Hastalıklarda Etkilidir?
Nöral terapi, hemen hemen her hastalıkta kullanılabilen bir tedavi metodudur. Özellikle klasik tıbbın yetersiz kaldığı uzun süreli, geçmeyen ağrılarda çok etkindir.
- Ağrı tedavisi: Migren, gerilim tip baş ağrısı, bel-boyun ağrısı, fıtıkları, nevraljilerde
- Fibromiyalji (yumuşak doku romatizması)
- Nörolojik hastalıklar: Baş dönmesi, kulak çınlaması, meniere hastalığı, yüz felci, karpal tünel sendromu, huzursuz bacak sendromu
- Uygulanan diğer alanlar: Hormonal düzenleme, artrozlar, romatizmal hastalıklar, kireçlenmeler, spor yaralanmaları
6 – Nöral Terapi Yan Etkileri
Nöral terapi yan etkileri var mıdır?
- Seksen yılı aşkın süredir batıda uygulanan nöral terapinin bilinen hiçbir yan etkisi yoktur
- Doğal bir tedavi olarak kabul edilen nöral terapi ilaç tedavisi değildir. İğnelerde kullanılan procainin otonom sinir sistemi üzerinde oluşturduğu uyarıdan faydalanılır
- Cilde yapılan iğnelerin bedende kalış süresi 15-20 dakikadır
- Isırgan otu ve acıbademden elde edilmektedir
- Hamilelere, emzirenlere, bebeklere bile yapılabilir
7 – Nöral Terapi Yaptıranlar
Nöral terapi yaptıranların belli özellikleri vardır?
- Çaresiz, her türlü tedaviyi denemiş ağrılarına çözüm bulamamış hastalar
- Klasik tıbbın “Çaresi yok, bununla yaşamayı öğreneceksin” dediği hastalığa sahip olanlar
- Çevresinde nöral terapi yaptıran yakınları olanlar
- İlaç kullanmaktan hoşlanmayanlar
- Doğal, sağlıklı yaşam arayışında olanlar
Kısacası şanslı, bilinçli hastalar…
2 Yorum. Yeni yorumunuzu buradan yazabilirsiniz...
Merhaba Emel Hanım. Yaklaşık 1 yıldır fibromiyalji hastası olduğumu öğrendim. Doktorun kullanmamı önerdiği ilaç epilepsi ilacı, kullandım fakat kullandığım dönemde ağlama nöbeti geçirdim. Dün tesadüf eseri sizi TV’de gördüm ve fibromiyalji ile ilgili açıklama yaparken nöral terapiden bahsettiğinizi duydum. Bu uygulama için sizden detaylı bilgiyi nasıl alabilirim?
Sitemde tedavi bölümünde nöral terapi var. Orada ayrıntılı yazdığımı düşünüyorum. Oradaki bilgilerden ayrı sorunuz varsa yazınız.
Tüm soru cevapları okuyabilmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.