Gökmen Yaklaşımı Nedir?
- Gökmen Yaklaşımı; hastaya özel, bütüncül, bilimsel, doğal, yan etkisiz bir tedavi yaklaşımıdır.
- Sistemdeki her şikayetin neden-sonuç ilişkisini, birbirleriyle bağlantısını kurar.
- Nöral terapi ve diş hekimliği çalışmaları sonucu sistemdeki değişimleri gözlemleyerek bağlantıları doğrular. Klasik tıp yaklaşımında dikkat çekmemiş olan bağlantıları ortaya çıkarır.
Gökmen Yaklaşımı Tedavi Özellikleri
- “Ağrı bedenin yardım çağrısıdır” temel ilkesi ile nedeni bilinmeyen ağrıların nedenlerini bulur.
- Hastaya tanı koyup tanıya uygun ilaç yazma klinik çalışma döngüsünden çıkmıştır.
- Klinik veri ve gözlemleri, bilimsel fizyo-patoloji çalışmalarının ışığında değerlendirir.
- Sistemin network’ündeki bozuklukları bularak çözümler üretir.
İlaç tedavileri yerine gerçekten etkisi olan integratif tıp yaklaşımlarını kombine uygular. - Dr. Gökmen, ağrı ve birçok hastalıkta olumsuz uyaranın kaynağını oluşturan diş hekimliği tedavilerini yönetmek üzerine özel bir uzmanlık alanı geliştirmiştir.
Gökmen Yaklaşımı Nasıl Oluşturuldu?
Dr. Gökmen, 2004 yılından itibaren klasik tıp yaklaşımıyla çalışmayı bırakmıştır. Hastalığın nedenlerini bularak tedavi etme perspektifinde çalışmaya başlamıştır. Sayısız hastadan alınan neden-sonuç ilişkisi deneyimleri, klasik tıp eğitimi, uzmanlık eğitimi, nöral terapi eğitimi ve integratif tıp alanındaki bilgileri birleştirerek “Gökmen Yaklaşımı” tedavi algoritmasını oluşturmuştur.
“Aude Sapere” yaparak yani özgür akılla düşünülerek birçok hastalığın çözümünün bulunabileceğini göstermiştir.
Dr Gökmen:
- Tıbbın temeli olan hastayı iyi dinlemeyi daha etkin hale getirmiştir.
- Hastanın öyküsünden bozucu alanlar ve hastalık zaman çizelgesi oluşturmuştur.
- Bozucu alanlara nöral terapi uygulamış, iyi sonuçlar almıştır. Bazı hastalarda tedavi etkinliği düşük olmuştur. Nöral terapi enjeksiyonlarının tüm bedendeki bozucu alanları düzeltmekte yeterli olmamasından kaynaklandığını düşünmüştür.
- Her aşamada ağrıdaki değişimleri değerlendirmiştir. “Şikayetler devam ediyorsa sistemde (hastanın bedeninde) çözülecek sorun vardır” düşüncesiyle sürekli nedenlere yönelik çalışmıştır.
- Bedendeki bozucu alanların büyük bir bölümü diş-çene kompleksinde yer almaktadır. Buradaki bozucu alanların ancak diş hekimleri ile çalışarak çözülebileceğini görmüştür. Hastaları tedavinin belli aşamalarında diş hekimlerine yönlendirmiş ama iyi sonuçlar alamamıştır.
- Bu alandaki bozucu alanların büyük bir bölümünün diş hekimliği tedavilerindeki eksiklikten kaynaklandığı öngörüsüyle uzman düzeyinde çalışma gereksinimi olduğunu gözlemlemiştir.
- Uzmanlarla çalışılmaya başladıktan sonra tedaviyi yönetme gerekliliği ortaya çıkmıştır.
- Son aşamada tedaviyi yönetebilecek düzeyde diş hekimliği bilgisini de geliştirmiştir.
- Ağrı; iyi tanınır ve tanımlanır, bozucu alan yaklaşımı ve diş hekimliği ağrı yönetim bilgisine de sahip olunursa “bununla yaşamayı öğreneceksiniz” denilen birçok hastalığın çözülebileceğini Gökmen Yaklaşımı ile göstermiştir.
İlk Defa Çözüm Geliştirilen Hastalıklar
Gökmen Yaklaşımı ile neden sonuç ilişkisi çözülerek ilk defa yeni çözümler geliştirilen hastalıklar:
- Migren
- Küme Baş Ağrısı
- Trigeminal Nevralji
- Gerilim Tip Baş Ağrısı
- Fibromiyalji
- Vertigo & Tinnitus
- Huzursuz Bacak Sendromu
Kimler Uygulayabilir?
- Gökmen Yaklaşımı, bir ekiple çalışılır.
- Tedaviyi yöneten hekim (nörolog, ağrı uzmanı ya da aile hekimi) bozucu alan yaklaşımı ve diş-çene kompleksine dair bilgiye sahip olmalıdır.
Ekibin diğer hekimleri diş hekimliği alanındaki uzmanlardan (Endodontist, Restoratif tedavi uzmanı, Periodontolog, Gnatoloji ve protez uzmanı, Çene cerrahisi uzmanı) oluşmalıdır. - Gökmen Yaklaşımı’nı uygulamak için bahsi geçen hekimler (nörolog, ağrı uzmanı, aile hekimi hatta diş hekimleri) temel eğitim almalıdır.
- Temel eğitimden sonra migren ve baş ağrısı tedavisinde bu yaklaşım uygulanabilir. Zaman içerisinde deneyimlerinin artışıyla tedavideki başarı da artar.
Hekimin Özellikleri
Hastalık ve tedavi vizyonunu geliştirmeye kararlı olan hekimin bilmesi gerekenler:
- Klasik tıp eğitiminde olmayan bozucu alan yaklaşımı…
- Yaşam enerjinin nasıl hastalandığı ve tedavi sürecinde nasıl cevap verdiği…
- Hastalıkların birbiriyle ve bozucu alanlarla ilişkili bağlantıları…
- Diş-çene kompleksinin sorunlarının sistemik bağlantıları…
- Diş hekimliği profesyonelleri ile hastayı tartışıp tedaviyi yönetebilecek bilgi ve deneyim…
Gelecek Vizyonu
Gökmen Yaklaşımı’nın tedavilerde kullanılması ile hedeflenenler:
- Ağrı alanında uğraşan hekimler başta olmak üzere tüm hekimlerin ve diş hekimlerinin bu bilgilerle tedavilerindeki başarının artması…
- Böylece birçok çaresiz hastanın tedavilerinin yapılabilmesi…
- Farklı uzmanlıklar ve bilgiye sahip hekimlerin kendi alanlarında yeni çözümler geliştirebilmeleri…
- Hekimlerin “aude sapere” yapabilmeleri, kanıta dayalı tıp paradigması altında tek seçenek gördükleri ilaç tedavilerini sorgulayabilmeleri…
230 Yorum. Yeni yorumunuzu buradan yazabilirsiniz...
Hocam 40 yaşındayım. benim 2-3 ay kadar önce rahatsızlığım baş dönmesiyle başladı yataktan kalkınca dünya dönüyordu. Yatakta başımı sağa sola çevirince yine dönme yapıyordu. Birkaç gün devam edince ilaç kullandım. Baş dönmem yok yalnız sürekli kulak çınlaması ve başımda basınç hissediyorum. Doktorlar ilaç verdi ama şu ana kadar çözüm olmadı. 3 ay kadar önce ön dişimde iltihap oluştu diş doktoruna gittim iltihabı ve diş taşlarını temizledi. Yirmilik dişlerimden biri yıllardır ön dişe doğru yamuk durumda. Hocam ne tavsiye edersiniz
Gökmen yaklaşımı öneririm. Aslında yapılacak şey basit. öncelikle panoramik diş röntgeninizi görmem lazım. Ondan sonra gerekli diş tedavi planlamaları ve beraberinde balans ayarlaması, sistem düzenlemesi yapılabilir.
Doktor hanım; benim de beyine giden damarlarda sağ taraftaki akış 240, sol taraftaki 130, renkli doppler çekildi, denge testinde gözlerim kapalı yerimde saydığımda sola doğru gitmişim. KBB ilaç verdi, 4 gün oldu, baş dönmesi biraz azaldı ama ben ne olacak diye korkuyorum.
Doppler incelemesinde çıkan sonuçlar sizi fazla etkilemesin. Her iki taraf arasında farklılıklar doğal olarak olur. Nörolojik muayenenizin normal olması yeterli bir durumdur, korkmanıza gerek yoktur. Baş dönmesinde çoğunlukla korkutucu bir neden yoktur.
Eşimin 4 yıldır baş dönmesi, baş ve boyun ağrısı yanı sıra tüm vücudunda uyuşmalar olmaktadır. KBB, beyin cerrahisi, kadın hastalıkları, psikiyatri ve nöroloji bölümlerine gittik, beyin MR’ı da temiz çıktı. En son nöroloji doktorunun tespitine göre migren atakları sık olduğundan beyindeki bazı minerallerin seviyesinin düştüğü söylendi. 1 – 2 ay rahatladı ama şimdi hala aynı sıkıntılar devam ediyor.
Migren beden kaynaklıdır. Bedendeki elektrik kaçaklarından kaynaklanır. Ancak tüm dünya beyinden diyor. Hastaların tedavilerinde başarı sağlanamıyor. Bedenden tedavi ettiğim binlerce hasta ağrısız yaşıyor. Siz karar vereceksiniz. İlaç ve mineral almak m ı, nedenlerine yönelmek mi? Dilerseniz kitabımı da okuyunuz. Kitapta nedenleri ve çözümleri ayrıntılı anlatıyorum.
Merhaba. 20 yıl önce ensemden başlayan bir zonklama ağrısı olmaya başladı. Önceleri fazla sık olmamakla beraber idare edebiliyordum. Doktorlara muayene sonucunda bazıları migren, bazıları değil diye diye bu günlere geldik. Son zamanlarda ağrılarım çekilmez bir hal aldı. Sizce ne yapmalıyım? Nereye başvurmalıyım? Şimdiden teşekkürler.
Muhtemelen kronik baş ağrısı gelişmiş durumda. Böyle olunca nedenleri bulmak dışında pek çözüm kalmıyor. Gökmen Yaklaşımı benzer durumlarda iyi sonuç veriyor.
Merhaba Emel Hanım. 2 haftadır boynumdan başıma uzanan bir ağrı ve akabinde sürekli bir sallanma hissi yaşıyorum. Bununla birlikte mide bulantısı ve ağrısı da oluyor. Sallantı hissim ayakta veya otururken fark etmiyor. Anlık ve hızlı harekete bağlı olarak yaşadığım bir sorun değil. KBB ile alakalı bir sorun da çıkmadı. Vitamin ve hemogram değerlerim de sadece D-3 vitamin eksikliği ve demir oranımda alt sınıra yakınlık var. Nöroloji vestibüler migren olabileceğimi söyledi ancak kesin tanı koyamadı. Epilepsi tedavisinde kullanılan bir ilacı önerdi ancak şiddetli yan etkilerinden dolayı kullanmayı reddettim. Yardımlarınızı rica ediyorum.
İlaçlar genelde vertigenöz migrende etkili olmaz. Bu bağlamda kullanmak istememek de haklısınız. Şikayetleriniz Gökmen Yaklaşımına iyi cevap verir. Öneririm.
Merhabalar. 17 yaşındayım ve yaklaşık 3 senedir geçmeyen baş ağrılarım var. Nöroloğa gittiğimde gerilim tipi baş ağrısı olabilir dedi, antidepresan verdi ve başka bir hastaneye sevk etti. Oradaki muayenem sonrası orası da başka bir hastaneye sevk etti. Yaklaşık 3 yıldır oraya gidiyorum. 2 ayda bir MR’a giriyorum. Beynimde MS’e benzeyen lezyonlar olduğunu söylüyorlar ama ne bir atak ne de bel sıvısında MS olduğunu gösteren bir şey yok. El uyuşmalarımın yanı sıra titremeler ve bacağımda şiddetli bir halsizlik artmaya başladı. Sürekli hastaneye gidip bir şeyin olduğunu ama ne olduğunu bulamadıklarını söylemelerinden yoruldum. Bu sene 12. sınıfım ve sınava hazırlanıyorum ama bu baş ağrısı beni çok zorluyor. Yardımcı olursanız sevinirim. İyi günler.
Fibromiyalji benzeri bir duruma benziyor. Fibromiyalji sayfamı da okur musunuz.
Merhaba hocam. Gökmen yaklaşımını sayfanızdan okudum ama tam olarak nasıl tedavi edildiğini anlayamadım. Psikoljik terapi gibi bir yaklaşım mı? Yoksa tedavi yöntemi mi var? Tedavi nasıl yapılıyor? Bu konuda kısaca bilgi almak istiyorum çünkü birtakım sıkıntılarım var. Muayenenize gelmeyi düşünüyorum. İyi çalışmalar.
Tedavi sayfasında ayrıntılarla yazıyorum. Ağrının nedenlerini bulduktan sonra nöral terapi, aurikuloterapi gerekirse diş profesyonelleri ile çalışarak hastaya özel planla çözüyorum.
Merhaba doktor hanım. Size sorum migren ve vertigo ile ilgili. Bende her ikisi de var. Yan yattığımda sürekli başım dönüyor, normalde de başımda günlerce süren bir ağırlık var, çok rahatsızım. Bana nasıl bir tedavi uygulanır? Ben Bursa’dayım.
Her iki durum için nedenler bulunur. Vertigo sayfasındaki tedavi aşamalarını okuyunuz, Gökmen Yaklaşımını bu şekilde uygulayabiliriz. Aynı zamanda migren içinde tedavi olur. Belki de vertigolu migreniniz vardır. Genelde iki ayrı hastalık gibi algılanır. Tedavi aşamaları benzer olur.
Selam, iyi günler. Ben de uzun yıllardır baş ağrısı çekiyorum. Hayatım altüst oldu. Nöroloji uzmanına uzun süredir tedavi oluyorum. 5 sene antidepresan kullandım. En son iyi geldi de bıraktım, 7 ay oldu. Daha önce de bırakmıştım ama başlamak zorunda kaldım, ağrılar yine çok arttı. Sorununuz gerilim baş ağrısı diyor doktor. İlaçlar da dengemi bozuyor. Ne yapacağımı şaşırdım. Bir öneriniz olur mu? Başka tedavisi var mı? Şimdiden teşekkürler. Önerileriniz için kolay gelsin.
Gökmen Yaklaşımı var. Dilerseniz kitabımı da okuyabilirsiniz.
Hocam merhaba. Kızım 13 yaşında. Öğlen kısa bir baş dönmesi yaşadıktan sonra akşam saatlerinde auralı migren belirtisi olan gözünde 10 dakika kadar zigzag, yarım görme, boşluk vb. şeyler yaşadı. 1 saat kadar sonra da şiddetli olmayan baş ağrısı oldu, yattı, ağrısı sabaha geçmişti. İnternet araştırmalarım sonucu gözde problem olmadığını anladım, doktora veya nörolojiye götürmedim. Tekrar olursa ki inşallah olmaz, çok korktu yavrum, size getirmeyi düşünüyorum. Tekrarlama riski nedir? Doktora götürmemekle yanlış mı yaptım? Bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.
Sorunuza biraz geç cevap verebildim. Kızınız auralı migren yaşamış. Yaşarken korku duyusuda oluşur çok değişik anlatılamaz ve çok rahatsız edici bir durumdur. Tekraralaması için birşey söylenemez. Uzun süre tekrarlamayabilir ya da olabilir. Zararı olmaz korkmayınız. Beni de ne zaman isterseniz arayabilirsiniz.
Merhaba hocam. Yaklaşık 1 ay önce silahla tek sefer ateş etme sonucu sağ kulağımda çınlama ve işitme kaybı oluştu. İşitme 2 günde yerine geldi ama çınlama geçmedi. KBB doktoruna gittim, görünürde bir şey olmadığını, ilaç kullanmamı söyledi. 1 aydır yutuyorum, herhangi bir faydası olduğunu düşünmüyorum. Son 1 haftadır denge kaybı da oluşmaya başladı. Kafamı hep sağa sola sallıyormuşum gibi hissediyorum. Gerçekten sinir bozucu bir durum. Tavsiyeleriniz nelerdir? Bu ilaçları ne kadar süre daha yutmam gerekiyor? Faydaları olur mu? Şimdiden teşekkür ederim.
İlaçlar tedavi için etkili olmayacaktır. Silah sesi alt yapıdaki sorunu açığa çıkarmıştır. Değerlendirme yapmak lazım ama dişlerde ve eklemde sorun olduğunu söyleyebilirim.
Merhaba Emel Hanım boynumun heriki tarafında ama özellikle sol tarafta kasılmalar var. Sürekli kütletme ihtiyacı hissediyorum. Bu arada baş dönmesi ve baş ağrısı da oluyor (genellikle fazla kasılı olan tarafta).Bu konuda ne yapmam hususunda beni bilgilendirirseniz sevinirim. Saygılar…
Gerilim tip baş ağrısını düşündüren bulgular var. Boyun kasılmaları kas spazmına bağlı olur. Bu durumun altında çenede dişlerde kapanma dengesizliği ve diş sıkma olabilir. Baş dönmesi de bu tabloda görülebilir.
Emel hanım merhaba… Yaklaşık 1 aydır baş boyun ağrısı ve bir kaç kez de sağ kolumdan elime kadar ağrılar oldu. Beyin cerrahi, dahiliye, göz, kbb ve diş hekimine gittim. Beyin MR temiz çıktı, hemoglobin ve D vitamini düşük, kolestrol yüksek çıktı, bunun dışında göz ve kbb de bir sıkıntı çıkmadı ama başımın tepesi şakaklarımda, ense bölgemde sanki bir yere vurmusum gibi hassasiyet var elimi vuramıyorum, gözlerime dişlerimin köküne kadar sızlama şeklinde ağrı oluyor, diş rontgeninde ağzımda bulunan ve 20 yılı aşkın var olan köprülerimin durumu iyi görünmüyor dendi, dislerimi de sıktığımın farkındayım, her gün başımda bu sekilde boyundan gelen bir ağırlık mevcut, ne yapacağını şaşırdım, yol gösterir misiniz lütfen?
Şikayetinizde dişlerin payı bayağı var görünüyor. Bu aşamada bayağı ciddi bir çalışma lazım. uzaktan yardımcı olmam zor. Siz nerede yaşıyorsunuz, dişleriniz için olanaklarınız nedir onları yazın, hiç olmazsa mümkün olduğu kadar doğru birşeyler yapılması için yönlendireyim. En ideali benim kontrolümde Gökmen Yaklaşımını uygulamak olur.
Merhaba, bu yöntem donuk omuz sendromunda etkili olur mu?
Çok etkili olur. Ancak sadece iğneleri yapmak yetmez, suçlu dişlerede doğru tedavi yapılmalıdır.
Hocam merhaba. 22 yaşındayım. Boyun, sırt ve kuyruk sokumu bölgesinde ağrılarım vardı. Doktora gittim. Boyun düzleşmesi ve boyun fıtığı olduğunu söylediler. Kas gevşetici ilaçlar bile ağrılarımı geçirmiyorum. Sizce en kısa sürede en uygun tedavi yöntemi nedir.Ağrılarımı dindirmek için ne yapmam gerek.Yardımcı olursanız çok sevinirim..
Sorduğunuz sorunun cevabı soruyu sorduğunuz sayfada var. En kısa ve etkili tedavi problemin kaynağını bulmakla olur. Gökmen Yaklaşımı bu şekilde çalışır.
Merhaba doktor hanım. Ben 16 yaşında bir erkeğim. Benim azı dişimde bir sorun vardı ve kanal tedavisi olmadan dolgu yapıldı, ardından apse oluştu. Benim gözümde 1 yılda 3 kez auralı migren oldu, baş ağrısız, yalnızca gözdeki büyüyüp hilal şeklinde kaybolan kör bir nokta. Ardından 2 – 3 ay önce uçuşan lekeler oluştu. Dişim için bir antibiyotik verildi ve apse şimdi bitmek üzere. Kanal tedavisi ile dişimi yaptırırsam migren de düzelir mi? Lütfen yardımcı olun. Şimdiden teşekkür ederim.
Antibiotikle diş tedavi edilmez, düzgün kanal gerekir. İyi temizleyemeyen diş hekimleri antibiotik veriyor. Çok karşıyım. Kanal tedavi uzmanı yaparsa ve dişinizdeki sorunlar iyi bir şekilde düzeltilirse migrene faydası olur. Baş ağrıları sadece dişle de ilişkili olmayabilir.
Merhabalar. Kayınvalidemde beyincik sarkması var, 4 mm civarında. Sürekli baş ağrısı oluyor. Artık işin içinden çıkamıyoruz. Ameliyat için erken denildi, ilaç tedavisi yok malesef. Ne önerirsiniz bu ağrılar için? Lütfen yardımcı olun.
Yardımcı olarak nöral terapi, akupunktur deneyebilirsiniz.
Merhaba hocam benim 5 ay öncesine kadar hiçbir sorunum yoktu ayda bir baş ağrım olurdu zonklayıcı tarzda, ne zamanki alt sağ 20^lik dişim çekildi o zaman başladı sorunum. İlk gün sadece dişimin yeri ağrıdı, 2.gün zonklayıcı tarzda şiddetli bir baş ağrısı, ağrısından çok zor uyudum, sabah uyandığımda çok şiddetli bir baş dönmesi eşyalar dönüyordu resmen ayakta yürüyemez hale geldim. Bir hafta boyunca, sonrasında kan tahlili temiz kbb gittim temiz, nörolojiye gittim temiz, doktorlar ilaçlar verdi, içtim. O şiddetli baş dönmesi gitti ama sonrasında baş uyuşması, basınç, beyinde sanki elektriklenme gibi bir his var, sürekli 2 aydır gözlerde siyah uçuşan cisimler eklendi. Ne yapacağımı şaşırdım ne olur neyim olduğunu söyleyin doktor hanım. Hiçbir şey bulunamıyor en son antidepresan yazdılar, onu da 2 gün içtim, acillik oldum, ne yapıcağımı şaşırdım. 5 ayda hayatım kabusa döndü bir diş çekimi sonrası ne olmuş olabilir, lütfen cevap verirseniz çok mutlu olurum.
Diş çekimi tek başına bu kadar sorunun nedeni değildir ancak alt yapıda var olan sorunları açığa çıkarabilir. Sizin olayınızda diş çekimi sırasında eklemi zorlamışlar ve sadece çekim dengeleri bozabilir. Ondan sonra başlayan sorunların hepsi birbiriyle bağlantılı görünüyor. Bu aşamada Gökmen Yaklaşımı öneririm. Bu şekilde çözüm sağlanabilir. Antidepresan işe yaramaz. Bazı bio-elektriksel ve mekanik sorunlar var. Onları düzeltmek gerekiyor öncelikle.
Merhaba emel hanım, ben 30 yaşında bir bayanım. Ergenlik çağından beri önce görme bozukluğu ile başlayan ardından sivri bir ağrıyla devan eden, ışığa, sese, kokuya karşı hassasiyetle devam eden ve yaklaşık 2 gün süren ve yılda iki kez olan bir baş ağrım var. İlk defa geçen yıl üst üste 3 kriz yaşadım ve bu beni korkuttu açıkçası. Doktora gittiğimde bir tanı koyamadı ve hafif antidepresan bir ilaç verdi ama sonrası gene tekrarladı. Ayrıca hiç bir doktorun almaya yanaşmadığı gömülü köpek dişim mevcut.Bir hekimle konuştuğumda trigeminal nevraljiden şüphelendi ama net bir tanı koyulamadı. Ergenlikten beri yaşadığım ağrılar bununla bağlantılı olabilir mi? Yoksa ikisi ayrı şeyler mi bilemiyorum. Zaman zaman sağ üst çekilen yirmilik dişimden başlayan sancılar duyuyorum ve ağrı kesici içerek bir kaç gün geçirmekte zorlanıyorum. Düşüncelerinizi merak ediyorum. Sizler gibi uzmanların düşüncelerine ihtiyacım var. Şimdiden teşekkür ediyorum.
Migreniniz var. Nevralji için biraz daha bilgiye ihtiyacım var. Dişlerle ilişkisi var görünüyor.
iyi günler Emel hanım, bende 3 aydır geçmeyen sersemlik ve dengesizlik hissi, bu konuşma ve algı bozukluğuna da yol açtı. Nörolojiye gittim mr, emg’de birşey çıkmadı. Psikolojik olduğunu söylediler, yardımcı olursanız sevinirim.
Yaşadıklarınızın psikolojik olduğunu sanmıyorum. Halen devam ediyorsa ben de muayene edebilirim ya da uzaktaysanız arayıp numaranızı bırakınız size dönüp yardımcı olmaya çalışırım.
Tüm soru cevapları okuyabilmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.
1 2 3 … 6 ››