Şifalı Bitkiler Migren İçin Bir Çözüm mü?
Nedeni tam olarak bilinemeyen migren hastalığı için tıp dünyası yeni tedavi yöntemleri araştırmaya devam ediyor. Uzman Nörolog Emel Gökmen de, Türkiye’de henüz bilinmeye başlayan bir yöntemin ilk uygulayıcılarından. Nöral terapi adı verilen ve birçok migren hastası üzerinde olumlu sonuçlar veren bu yöntemle ilgili olarak Emel Gökmen’le konuştuk.
Kadınlarda migren ve baş ağrısının erkeklere oranla daha sık görülmesinin nedenleri nelerdir?
Tek nedeni vardır. Doğurganlık. Kadınların yaşamlarının büyük bir bölümünde her ay hormonal bir döngüyle vücut hamile kalmaya çalışır. Her ay hamile kalmak için yeniden yeniden büyük bir hormonal değişim yaşar. Bu durum migren için tetikleyici bir faktördür. En önemlisi ise hamile kalmamak için yapılan kürtaj, spiral gibi uygulamalar kadının rahim bölgesi için önemli bir travmadır. Bir bebeğin oluşmasını sağlayan rahmin sinirsel uyarımı yoğundur. Bu travmalardan da kolayca sinirsel bozukluk oluşarak migrene kaynaklık eder. Ayrıca ülkemizde çok sık yapılan keyfi sezaryenlerden kaçınılmalıdır. Bunların tümü migrene kaynaklık ettiği için kadınlarda migren çok fazla görülmektedir.
Migren hastalığının tedavisinde nöral terapi yöntemini uyguluyorsunuz. Bu yöntem hakkında bilgi alabilir miyiz?
Nöral terapi klasik ilaçlarla yapılan tedavilerde olduğu üzre migren sıklığını azaltmaya çalışmaz. Doğrudan nedene yönelik bir tedavidir. Yukarıda bahsettiğim tüm sinir sistemi bozukluklarını düzeltir. Hastanın yaşam öyküsü alınır ve migrenin başladığı dönem öncesinde geçirdiği hastalık veya ameliyat bölgesi cildine uygulama yapılarak o bölgenin sinirsel uyarımı düzeltilir. Böylece migrenin kaynağı ortadan kaldırılır. Bu uygulama bir ilaç tedavisi değildir. Cilde yapılan iğneler procain maddesini içermektedir. Procain bir uyarı oluşturarak problemli alanın tümünde biyoelektriksel bir düzelme sağlar. Isırgan otu ve acı bademden elde edilen bir madde olan procainin bu etkisini, Alman iki hekim 1920′lerde tesadüfen fark etmişlerdir. Batı dünyasında ağrı merkezlerinde uygulanan bu tedavi yöntemi ne yazık ki ülkemizde çok az bilinmektedir.
Nöral terapiyle migrenin tedavisinde ne oranda bir başarı elde ediliyor? Yöntemin herhangi bir yan etkisi mevcut mu?
Tam başarı beklenir. Migreni nöral terapi ile tamamen tedavi edebilirsiniz. Tedavinin etkinliği sıklığından, şiddetinden, çok uzun yıllardır olmasından bağımsızdır. Çünkü migren otonom sinir sistemi bozukluğudur, nöral terapi ise otonom sinir sistemi düzenleme tedavisidir. Yöntemin hiçbir yan etkisi yoktur. Doğal bir tedavidir. Hatta hastaların migrenlerinin düzelmesinin yanı sıra migrene kaynaklık eden diğer hastalıklarında da düzelme olur. Çocuklar sık bademcik iltihabından kurtulur, kadınlarda hormonal denge düzelir, adet dönemi olan şişkinlik, sinirlilik, adet sancıları, adet düzensizlikleri de ortadan kalkar.
Nöral terapiyle tedavi süreci
Tekrarlanan seanslarla uygulama yapılıyor. Migrene kaynaklık eden bozukluk tamamen düzelince tedavi bitiriliyor. 6-7 ile 9-10 seansa kadar tedavi sürüyor. Haftada 2 seans yapılırsa yaklaşık 4-6 haftalık bir tedavi süreci oluşuyor. Tedavi tamamen bittikten sonra tekrarı gerekmez. Migrenin kaynağı tamamen düzeltilir. Hasta aç, uykusuz kalabilir, şarap içebilir. Eskiden migrenini tetikleyen nedenlerden kaçınmasına gerek kalmaz.
VATAN GAZETESİ – BENİSSİMO, ARALIK 2007