Çocuklarda Abdominal Migren

Çocukluk süresince ataklar halinde tekrarlayan karın ağrılarında abdominal migren akla gelmelidir. Bu rahatsızlığı olanlar genellikle abdominal migren tanısı alamazlar; baş ağrısı eşlik etmeyebilir. Bu çocukların bebeklikleri genellikle gaz ve kolikli geçmiştir. Az uyuyan, huzursuz bebeklik öyküleri vardır. Kabızlık olabilir.

Çocukluk döneminde, migren ekivalanları başlığı altında, baş ağrısı olmadan ortaya çıkan periyodik bazı tablolar vardır. Periyodik kusma atakları ve çocuklarda abdominal migren ya da periyodik karın ağrıları olarak ortaya çıkabilir. Bu çocuklarda ileri yaşlarda tipik migren gelişir.

Bu tablolarda dikkat çeken bazı ortak özellikler vardır: Periyodik olmaları, açıklayıcı hiçbir neden bulunamaması, çocukların çevrelerinde hareket ve uyaran istememeleri. Bu çocuklarda sakin ve loş ortamlar kısmen rahatlatıcıdır.
Bu hastalarda bozucu alan genellikle vücudumuzdaki ilk skarımız olan göbek bölgesidir.

Bebeklik dönemlerinde kolik, kusmalar, huzursuz ağlama nöbetleriyle, tüm yaşamlarına taşınacak olan -ileri kabızlık düzeyine kadar varabilen- tuvalet zorlukları belirleyici düzeyde dikkat çekicidir. Çocuk, migrene yatkın doğmuşsa –otonom sinir sistemi hassastır- kusma ve karın ağrılı, nedeni açıklanamayan periyodik tabloları da oluşturmaktadır. Kolikli bebeklerin çoğunluğunda ileri yaşta migren gelişir. Bundan dolayı kolik tablosunu da migren ekivalanı olarak kabul edenler vardır.

Emel Gökmen