Gökmen Yaklaşımı Nedir?
- Gökmen Yaklaşımı; hastaya özel, bütüncül, bilimsel, doğal, yan etkisiz bir tedavi yaklaşımıdır.
- Sistemdeki her şikayetin neden-sonuç ilişkisini, birbirleriyle bağlantısını kurar.
- Nöral terapi ve diş hekimliği çalışmaları sonucu sistemdeki değişimleri gözlemleyerek bağlantıları doğrular. Klasik tıp yaklaşımında dikkat çekmemiş olan bağlantıları ortaya çıkarır.
Gökmen Yaklaşımı Tedavi Özellikleri
- “Ağrı bedenin yardım çağrısıdır” temel ilkesi ile nedeni bilinmeyen ağrıların nedenlerini bulur.
- Hastaya tanı koyup tanıya uygun ilaç yazma klinik çalışma döngüsünden çıkmıştır.
- Klinik veri ve gözlemleri, bilimsel fizyo-patoloji çalışmalarının ışığında değerlendirir.
- Sistemin network’ündeki bozuklukları bularak çözümler üretir.
İlaç tedavileri yerine gerçekten etkisi olan integratif tıp yaklaşımlarını kombine uygular. - Dr. Gökmen, ağrı ve birçok hastalıkta olumsuz uyaranın kaynağını oluşturan diş hekimliği tedavilerini yönetmek üzerine özel bir uzmanlık alanı geliştirmiştir.
Gökmen Yaklaşımı Nasıl Oluşturuldu?
Dr. Gökmen, 2004 yılından itibaren klasik tıp yaklaşımıyla çalışmayı bırakmıştır. Hastalığın nedenlerini bularak tedavi etme perspektifinde çalışmaya başlamıştır. Sayısız hastadan alınan neden-sonuç ilişkisi deneyimleri, klasik tıp eğitimi, uzmanlık eğitimi, nöral terapi eğitimi ve integratif tıp alanındaki bilgileri birleştirerek “Gökmen Yaklaşımı” tedavi algoritmasını oluşturmuştur.
“Aude Sapere” yaparak yani özgür akılla düşünülerek birçok hastalığın çözümünün bulunabileceğini göstermiştir.
Dr Gökmen:
- Tıbbın temeli olan hastayı iyi dinlemeyi daha etkin hale getirmiştir.
- Hastanın öyküsünden bozucu alanlar ve hastalık zaman çizelgesi oluşturmuştur.
- Bozucu alanlara nöral terapi uygulamış, iyi sonuçlar almıştır. Bazı hastalarda tedavi etkinliği düşük olmuştur. Nöral terapi enjeksiyonlarının tüm bedendeki bozucu alanları düzeltmekte yeterli olmamasından kaynaklandığını düşünmüştür.
- Her aşamada ağrıdaki değişimleri değerlendirmiştir. “Şikayetler devam ediyorsa sistemde (hastanın bedeninde) çözülecek sorun vardır” düşüncesiyle sürekli nedenlere yönelik çalışmıştır.
- Bedendeki bozucu alanların büyük bir bölümü diş-çene kompleksinde yer almaktadır. Buradaki bozucu alanların ancak diş hekimleri ile çalışarak çözülebileceğini görmüştür. Hastaları tedavinin belli aşamalarında diş hekimlerine yönlendirmiş ama iyi sonuçlar alamamıştır.
- Bu alandaki bozucu alanların büyük bir bölümünün diş hekimliği tedavilerindeki eksiklikten kaynaklandığı öngörüsüyle uzman düzeyinde çalışma gereksinimi olduğunu gözlemlemiştir.
- Uzmanlarla çalışılmaya başladıktan sonra tedaviyi yönetme gerekliliği ortaya çıkmıştır.
- Son aşamada tedaviyi yönetebilecek düzeyde diş hekimliği bilgisini de geliştirmiştir.
- Ağrı; iyi tanınır ve tanımlanır, bozucu alan yaklaşımı ve diş hekimliği ağrı yönetim bilgisine de sahip olunursa “bununla yaşamayı öğreneceksiniz” denilen birçok hastalığın çözülebileceğini Gökmen Yaklaşımı ile göstermiştir.
İlk Defa Çözüm Geliştirilen Hastalıklar
Gökmen Yaklaşımı ile neden sonuç ilişkisi çözülerek ilk defa yeni çözümler geliştirilen hastalıklar:
- Migren
- Küme Baş Ağrısı
- Trigeminal Nevralji
- Gerilim Tip Baş Ağrısı
- Fibromiyalji
- Vertigo & Tinnitus
- Huzursuz Bacak Sendromu
Kimler Uygulayabilir?
- Gökmen Yaklaşımı, bir ekiple çalışılır.
- Tedaviyi yöneten hekim (nörolog, ağrı uzmanı ya da aile hekimi) bozucu alan yaklaşımı ve diş-çene kompleksine dair bilgiye sahip olmalıdır.
Ekibin diğer hekimleri diş hekimliği alanındaki uzmanlardan (Endodontist, Restoratif tedavi uzmanı, Periodontolog, Gnatoloji ve protez uzmanı, Çene cerrahisi uzmanı) oluşmalıdır. - Gökmen Yaklaşımı’nı uygulamak için bahsi geçen hekimler (nörolog, ağrı uzmanı, aile hekimi hatta diş hekimleri) temel eğitim almalıdır.
- Temel eğitimden sonra migren ve baş ağrısı tedavisinde bu yaklaşım uygulanabilir. Zaman içerisinde deneyimlerinin artışıyla tedavideki başarı da artar.
Hekimin Özellikleri
Hastalık ve tedavi vizyonunu geliştirmeye kararlı olan hekimin bilmesi gerekenler:
- Klasik tıp eğitiminde olmayan bozucu alan yaklaşımı…
- Yaşam enerjinin nasıl hastalandığı ve tedavi sürecinde nasıl cevap verdiği…
- Hastalıkların birbiriyle ve bozucu alanlarla ilişkili bağlantıları…
- Diş-çene kompleksinin sorunlarının sistemik bağlantıları…
- Diş hekimliği profesyonelleri ile hastayı tartışıp tedaviyi yönetebilecek bilgi ve deneyim…
Gelecek Vizyonu
Gökmen Yaklaşımı’nın tedavilerde kullanılması ile hedeflenenler:
- Ağrı alanında uğraşan hekimler başta olmak üzere tüm hekimlerin ve diş hekimlerinin bu bilgilerle tedavilerindeki başarının artması…
- Böylece birçok çaresiz hastanın tedavilerinin yapılabilmesi…
- Farklı uzmanlıklar ve bilgiye sahip hekimlerin kendi alanlarında yeni çözümler geliştirebilmeleri…
- Hekimlerin “aude sapere” yapabilmeleri, kanıta dayalı tıp paradigması altında tek seçenek gördükleri ilaç tedavilerini sorgulayabilmeleri…
230 Yorum. Yeni yorumunuzu buradan yazabilirsiniz...
İyi akşamlar Emel hanım, 23 yaşındayım. Yaklaşık 1 yıldır kulaklarım yüzünden rahatsızlıklar yaşıyorum. Geçen yıl, 10. ayda İstanbul’a gidip geldim, uçaktan indiğimde bir şey yoktu. Bir gün sonra kulağımdan nabız sesi gelmeye başladı, parmağımı sokunca yok oluyordu. Sonrasında da geçti. 4 ay sonra kulağımda uğultu olmaya başladı, hala sürüyor ama rahatsız etmiyor. Pek takmamaya çalışıyorum. Fakat son 3 aydır değişik bir şey var, sağ kulağım bir saniyeliğine kapanıyor, uğultu sanki deniz sesi gibi ince bir ses oluyor ve midem de kötüleşiyor. Bu sadece 1 saniye sürüyor. Kaç doktora gittim, hepsi şaşkın şaşkın bakıyor. Bir öneriniz varsa çok memnum kalırım. Gerçekten hayatımı zorlaştırıyor. içim daralıyor.
Uygun diş sıkma, gece splinti tedavisi yaptırınız. Çok faydalanırsınız. Psikolojik değil, iç kulağın çalışması ile ilgili sorun var.
Merhaba Emel hanım, İstanbul Ümraniye’den yazıyorum. 1983 doğumluyum. Daha önceleri orta okul ve lise yıllarında başım ıslandığında veya banyodan sonra kurulamadığım zaman sinüzit tarzı ağrılar olurdu. 2006 yılından beri şiddetli baş ağrılarım var. Genel bir şekilde doktorları dolaştıktan sonra küme baş ağrısı tanısı kondu. Sizi internet üzerinden bulduğumda sorunun bahsettiğiniz gibi dişlerden kaynaklı olduğu kanısına vardım. Çünkü sağ tarafımda çıkmamış bir yirmilik diş var ve kanal tedavisi gören bir kök dişim var. Bu diş köküne dokunduğum zaman sanki iltihap varmış gibi ağrı yapıyor. Zaten ağrılarım sıklıkla sağ tarafta oluyor. Ancak bir veya iki defa da olsa sol tarafta da olmuştu. Ağrı sağ tarafta şiddetli bir şekilde oluyor ve boğaz dahil bildiğiniz şekilde ağrılar oluyor. Günde iki defa ağrı girdiği de oldu. Sizinle irtibata geçmeyi düşünüyorum ama sizden bir ön bilgi almak istiyorum.
Tek taraflı ağrılarda küme olabilir ancak sizin alt yapınızda migren de mevcut. O nedenle ağrıyı diğer tarafta da hissedebiliyorsunuz. Her durumda çözülebilir. Merak etmeyiniz ancak kanallı dişinizi benim bilgim olmadan başka hekime yaptırmayınız artık. Bana gelmeseniz de filminizi gönderiniz. Sizi yönlendiririm en azından.
Merhaba Emel hanım, yaklaşık 2,5 yıl önce askerde geçirmiş olduğum spor kazasından sonra sırt-bel ve yaygın bacak ağrılarım mevcut. Ayrıca bu olaydan sonra da geçmek bilmeyen mide bulantılarım var, bu sebepten dolayı mide fıtığı ve reflü ameliyatı bile oldum ama nafile hiçbir faydası olmadı. Doktorum anksiyete bozukluğu olabileceğini düşünerek antidepresan ilaçlarına başlattı, yaklaşık 10 aydır kullanıyorum. Ramotoloji doktorum fibromiyalji kanısına vardı ve bu ilacı kullanmamı söyledi. Bel MR sonucumda sadece l4 – l5’de ufak çaplı kayma var, beyin MR’ı ve nöroloji muayenelerim temiz çıktı. Konuyu özetlemem gerekirse; 2 yıldır kronik bel ve sırt ağrılarım mevcut ayrıca mide bulantılarım sürekli devam ediyor. Bu yaşadığım rahatsızlıklara psikolojik deyip çıktılar işin içinden. Bu süreçte tedavilere olumlu yanıtlar alınamayınca insanın ister istemez psikolojisi bozuluyor zaten. Kronik ağrı ve bulantı sorunlarıma, kronikleşen halsizlik durumuma yardımcı olursanız çok sevinirim. Bu arada kronik faranjit (küçükken bademciklerim alındı), gastrit ve kabızlık durumum var. 28 yaşındayım, eski mutlu, hayat dolu, neşeli zamanlarıma kavuşmak istiyorum, bana da yardımcı olun lütfen Emel hanım. Saygılarımla.
Geçirilen kazalar fibromiyaljiyi açığa çıkarabiliyor. Fibromiyaljide anksiyete sıkıntıları oluyor, tedavi çaresi ararken tüm tetkiklerden ve doktorlardan sonuç alamayınca anksiyete daha da artıyor. Size yardımcı olabileceğimi düşünüyorum.
Selamlar, çok enteresan ve ciddi bir durumdayım, yardımcı olursanız sevinirim. 6 yıldır migren hastasıyım, abartmıyorum 30 günün 30’u, gece de dahil olmak üzere şiddetli ve çift taraflı ağrılarım var. MR çektirdim, bir şey çıkmadı. En güçlü ilaç bile bana etki etmiyor. Bu sene migren cerrahisinden haberdar oldum ve migren ameliyatı yaptırdım, hem de 2 kez. Maalesef bir faydasını görmedim, üstelik ameliyat bölgemde ödem var. Bir de o eklendi bu duruma. 9 aydır geçmiyor bu ödem, zamanla geçecek denildi ama azalma bile yok. Asla elimi değdiremiyorum, üzerine yatamıyorum. Bir de, şakak bölgemde 50 kuruş büyüklüğünde, ağız açma ve kapamaya yarayan sinirlerimi de almış doktor. Bu yüzden 5 aydır ağzımı kısıtlı açabiliyorum, çenemde de ağrı oluyor. Tam anlamıyla yaşayan bir ölüyüm Emel hanım, rica ediyorum yardımcı olun!
Şenay hanım ne diyeyim bilemiyorum. Hep yazıyorum migren ameliyatı çözüm değildiye ama bu aralar pek moda oldu. hastalar ne yapsın ameliyat yapan doktorların hemen her gün “Migren ameliyatı ile migrene kesin çözüm” ilanları internette karşıma çıkıyor, üzülüyorum. o kadar çok hasta benzer durumda aramaya başladı ki. Ameliyatı yapanlar 1 gün ağrı çeksinler o zaman anlarlar. Bir hekim hiçbir zaman kesin çözüm diye yazamaz. Bilimsel bir yaklaşım değildir. Siz bu durumu deneyimlediniz. 1 defa ameliyat olmuş hastalarda iyi sonuç aldık ama ikincisini denemiş ilk defa yapacağım. Ameliyat çok travmatik olduğu için migrenin asıl nedenini çözmek yanı sıra cerrahların yaptığı hasarları da ek olarak düzeltmek gerekiyor. Gökmen Yaklaşımının hiçbir zararı yan etkisi yoktur. Beni arayın biraz sabırlı olursanız çözebiliriz düşüncesindeyim.
Merhaba Emel Hanım. Ben 19 yaşındayım ve üniversite öğrencisiyim. İstanbul’da yaşıyorum. Şiddetli baş ağrısı şikayetim var. Şöyle başlayayım; baş ağrılarım oluyordu, hastaneye gittiğimde kontrol edildikten sonra migren olduğum söylendi. Doktor ilaç tedavisiyle, yani verdiği haplarla ağrıların azalacağını söylemişti lakin fayda görmüyordum. En son 2 hafta önce tekrar gitmiştim, tekrar ilaç yazdı. Bazen başımın arka kısmı, ensem o kadar ağrıyor ki; sabah kalkamıyorum, okula gidemiyorum. 2 gündür ağrılarda çok artma oldu. Ayrıca bu aralar normal günlük hayatımda unutkanlık yaşıyorum. Birine bir şey dediğimde veya bir şey duyduğumda bunu hiç duymamış gibi tekrarlıyorum. Bazen bir iş yaparken kabiliyetimi, dikkatimi kaybediyorum ve durduk yere elimde titreme oluyor. En son doktor gözlerimi de kontrol ettiğinde, önceden 0,45 derece olan gözlerimin şimdi 1,20 derece olduğunu söyledi. Bu değişim gözlerimde çok yakın bir zamanda oldu. Belirteyim ki; grafik tasarım bölümü öğrencisiyim, sürekli bilgisayar karşısındayım. Fakat bu belirtiler tuhaf değil mi? Şüphelerim var, normal gelmiyor bana. Büyük bir hastalık mı var bende? Öyle hissediyorum. Lütfen yardımcı olur musunuz?
Merhaba Doktor Emel hanım, 33 yaşındayım. 20 yıllık migren, 6 aylık tregeminal nevralji, 5 aylık polikistikover ve ülser hastasıyım. Son zamanlarda başım ağrıyınca, gece uykusundan uyandığımda fark ediyorum ki, gözümden çapak gelmiş. Gözüm ve boynumda da ağrı var. Geceleri dişimi sıkan biriyim, dişlerimin çoğu sağlarken çekildi. Bir yardım istiyorum. Hayatım normale dönsün, ne olur.
Yazdığınız tüm problemler yoluna girebilir. Benim tedavim, yanı sıra benim yönetimimde diş tedavisine ihtiyaç var. Dişleriniz çekildiği için iş daha zor olacaktır ama sonuç alınabilir.
Nöroloji uzmanı muayene ettiği için muhtemelen olumsuz büyük bir hastalığın yoktur. İlaçlara baş ağrının cevap vermemesi sorun değil. Çünkü baş ağrıları genelde ilaçlara cevap vermiyor. Bu kadar baş ağrısı çekerken unutkanlık, dikkat eksikliği olabilir. Dilersen bir daha nöroloji uzmanına muayene ol ama muhtemelen birşey çıkmayacaktır. Sık baş ağrısı çekenlerde benzer şikayetler olabiliyor. Gözlük numaranın birden artması belki sürekli bilgisayar kullanımına bağlıdır belki de numara yanlış ya da önceki numara yanlıştı.
Teşekkür ederim Emel Hanım, çok yardımcı oldunuz.
Hocam merhaba, dün öğle saatlerinde başımın arkasında, sağ üst köşede zonklama şeklinde ağrı oluşmaya başladı. Şimşek çakar gibi bir ağrı gidip gidip geliyor ve günlük işlerimi yapmama engel oluyordu. Ağrı kesici aldım ama çok az hafifledi. Sürekli devam etti ağrı. Gece de bu ağrı uykudan uyandırdı beni. Hatta şimşek gibi gelen ağrı kulağıma da vuruyor arada. Başımın sağ arka üstünden aşağıya doğru inen bir ağrı oluyor ama genelde damar zonklaması şeklinde hocam. Teşekkürler.
Muhtemelen başın arka kısmındaki kaslarda spazm var ve başın arkasından geçen siniri sıkıştırıyor. Kokulacak bir duruma benzemiyor. Bu kas spazmını yapan nedenleri bulmak lazım. Gökmen Yaklaşımı diş sıkmadan, jinekolojik müdahalelere kadar birçok bağlantıyı çözebilir. Benzer bir durumu nöroloji asistanıyken yaşamıştım. Hocalarım da dahil kimse çözememişti. Algoloji bölümünde iğneler yaptırmıştım. 2004 yılı sonrası ilaç tıbbını bırakıp nedenlere geri dönüp baktığımda, o dönemde taktırdığım spiralin neden olduğunu çözebiliyorum. Bu bir örnek. Kişiye göre çözümleme yapmak gerekir.
2013’de şiddetli baş dönmesi ile acile gittim meniere dediler. Bu teşhis için yeterli tetkik yapılmadı. Boyunda kıtır kıtır sesler ve dönem dönem sırt ağrısı var. Son iki senedir başımda basınç, şakaklarda sıkışma tarzı şeyler var. Ayrıca gözlerde bulanıklık var. Altı aydır panik belirtilerim var. Doktor fobim oluştu. Bendeki bu belirtiler nedir? Ayrıca acile gittiğimde benden MR istenmedi.
Menier tanısı için MR incelemesine gerek yok ancak vertigo daha sürekli olur. Baş dönmesi ile birlikte işitmede azalma da olur. Belki de basit bir vertigo atağı yaşadınız. Ayrıca gerilim tip baş ağrınız var. Bu durum stres ve panik atağınızı da besliyor.
Merhaba. Yıllardır boynumun sol tarafında ense de başlayan bir acı, kasılma benzeri hatta çarpmışım gibi bir acı. Devamında kolum ve bacağımda uyuşma, hassasiyet, yine sol kolum ve bacağımda üşümeyi daha bariz hissediyorum. Hep boyun düzleşmesi dendi. Yeni gittiğim bir doktor migren olduğumu söyledi, ağrım olmadığını söyledim ağrısız da olabileceğini söyledi, fakat bana hiç bir ilaç vermedi. Siz ne önerirsiniz?
Bence de migren olabilir. her zaman ağrısı olmak zorunda değildir. İlaçla pek geçmiyor o nedenle ilaç vermemiş doktorunuz. Gayet doğru davranmış. Sık tekrarlarsa tedavi yaparız.
Merhaba Emel Hanım. 40 yaşındayım. Yıllardır baş ağrısı çekiyorum. Migren teşhisi kondu, epilepsi ilacı verdiler ama yan etkileri çok daha kötüydü. Baş ağrılarının haricinde sağ kürek kemiğimde dayanılmaz bir ağrı, aşırı yorgunluk, depresyon hali, panik atak ne ararsanız var. Artık ne yapacağımı şaşırdım. Aileme, eşime hastayım demeye utanıyorum artık. Sizin yazılarınızı okuyunca dişlerimi de sıktığımı fark ettim. Size gelmeden önce yapmam gerenken bir şey var mı hızlandırmak adına? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler.
Diş sıkma tedavisi gibi tedaviler Gökmen Yaklaşımında da belirttiğim gibi diş hekimlerinin tek başına yapabilecekleri bir tedavi değil. Benim gibi ağrıyı bilen birisinin kontrolünde olmalıdır. Çünkü tüm diş hekimleri bu tedaviyi bildiğini ve başarılı yaptığını sanıyor. Onun ağrıya etkisini sadce ağrıyı bilen birisi anlayabilir ve maaalesef her iki durumuda bilen birkaç hekimle çalışmak durumundayız. Siz sakın dişlerinize birşeyler yaptırmayın. Bana gelmeyi düşünürseniz kontrollü çalışırız.
Emel Hanım merhaba. 26 yaşındayım. Kendimi bildim bileli bel ve bacaklardan başlayan şiddetli yaygın vücut ağrılarım var. Yılda 4’den fazla farenjitle beraber her çeşit hastalığımda (soğuk algınlığı, adet görme, enfeksiyon) bu ağrılarım ateşle beraber artar hale geldi. Alerjim olduğu için iğne de kullanamadığımdan, 2 kez 1’er hafta hastanede yattım. Yıllarca çeşitli hastanelerin çeşitli bölümlerine gittim, bir sonuca ulaşamadım. Bademcik ameliyatımdan sonra ateşlenmelerim yılda 1’e düştü ancak ağrılarım hala devam etmekte. Eskiden 1 gün de yaptığım ev işini artık bir haftaya yayıyorum. Stresli bir işim var. Akşamları saat 22:00 olduğunda geç yattım diyorum. Sonbaharda yıllardır devam eden kas ağrıları, halsizlik, uyku bozukluğu, isteksizlik sebepleri ile psikiyatra gittim. Yapılan kan tahlillerinde kan değerlerim normal çıktı. Tükenmişlik sendromu için ilaç kullanmaya başladım. Şubat ayında bıraktım. Dün gece gene ağrılardan uyuyamayınca araştırmaya koyuldum ve sizin sayfanızı buldum. Haftaya Hacettepe fizik tedaviden randevu aldım. Önerilerinizi rica ediyorum. Teşekkürler.
Şikayetleriniz fibromiyalji için uygun görünüyor. Fizik tedavi yaptırın ama iyi cevap alamazsanız Gökmen Yaklaşımı öneririm. Ancak İstanbul’a gelmeniz gerekiyor. Yaşadığınız bademcik enfeksiyonlarınında bu tabloda yeri var.
İyi akşamlar. 3 yıl kadar önce Belçika’ya taşındım ve 2 yıldan beri de baş ağrılarım auralı bir şekilde oluşmaya başladı. Buraya geldiğimden beri vücudumda çok değişik şeyler oluyor. Farklı hastalıklar edindim, yeni problemlerim oluştu (saman alerjisi ve reflü gibi hastalıklarım çıktı mesela). İlk atağım 2 yıl kadar önce oldu, sonraki 1 yıl kadar sonra, sonraki 6 aydan daha önce ve gittikçe sıklaştı. Fakat 6 aydır çok sevdiğim nöroloğumla görüşüyorum, bana bu konu hakkında birçok bilgi verdi, uzun uzun detaylı bir şekilde anlattı. MR ve birkaç başka sinir testi yapıldı. Beyinde bir problemim yok. Şimdi, 3 ayda 1 farklı tedavi yöntemleri deniyoruz. İlaç kullanmak istemediğim için ilk olarak vitamin tedavisi denedik, bir etkisini görmedim. Sonradan ilaç için tamam dedim, verdi. Bunlara ek olarak acil migren ilaçlarım var, iyi geliyor. İlaç tedavisinin faydası oldu, 3 aydan beri 1 kere çok çok minik diyebileceğim atak geçirdim ama ilacın yan etkilerinden memnun değilim, o nedenle kullanmak istemiyorum. Onun dışında doktorumun “önce ağrılarına iyi gelecek ilacı bulalım, sonra ağrının nedenini buluruz” tavrı bana garip geldi. Çünkü baş ağrılarımın genelde ne zamanlar kaynaklandığını anlamak için not aldığımda daha çok aç ya da uykusuz olduğum zamanlara denk geldiğini fark ettim. Açlık zamanlarında midemde bir yanma hissi, kan şekeri düşmesi ve ardından gelen baş ağrısı oluyor. Genelde sabahları kahvaltımı geciktirdiğimde ya da akşamları ağır bir yemek sonrası baş ağrısı olabiliyor. Alerjimden dolayı tıkanan burnum bazen sorun yaratabiliyor ve boynumdan başlayan ağrılarım da oluyor. Bunları doktoruma söylediğimde “bunlara sonra odaklanalım” dedi.
Ne diyeyim. Doktorunuz nedeni nasıl bulacak. Bence karşılıklı anlaşılma problemi var. Nedeni bulmadan nasıl tedavi edilecek. Tedavi ettiği şeyin (edebilirse) nedenini nasıl bulacak. Migren dünya tıp literatüründe nedeni bilinmeyen baş ağrıları içinde yer alıyor. Doktorunuzda tedavi yaklaşımından belli oluyor klasik nörolog. O nedenle nedeni bulma şansı olmadığı gibi bildiği de yok görünüyor.
Açlık vb. durumlar migrenin nedeni değildir sadece tetikleyen durumlardır. Siz bana uzun uzun yazmışsınız ama ne istiyorsunuz anlayamadım. Dilerseniz kitabımı okuyunuz orada tüm migren türleri için neden ve nasıl çözleceğini yazdım. Literatürde başka örneği de yok şimdilik. İlaç tedavisi içinde kısa süreli iyi gelse de zaman içinde etkisi olmaz. Ağrılar aynı sıklığa genelde geri döner. Auralı migren özelliği itibarıyla ilaçlara en az cevap veren migren türüdür.
Merhabalar Emel Hanim. Yaklaşık 20 yıldır sırtım da ağrılar var. İlk zamanları, bu ağrılar en ufacık bir hareket ile oluşup ağıran bölge de kulunç girmesi gibi oluyordu, daha sonra bu ağrılar için birkaç kez fizik tedavi gördüm ama tedaviler de geciciydi, oda yeterli olmadı ve cerrahpaşa hastanesi fizik tedavi bölümünde fibromiyalji teşhisi koyuldu. Kulak arkasından başlayıp tüm sırtıma kortizon iğneleri yapıldı. Yapılan iğne sonucunda ağrılarım ancak 6 ay azaldı. Geçen yıla kadar her sene tetik noktalarıma anestezi iğneleri yaptırdım ve artı olarak ağrı ünitesinde 6 seans anestezi iğneleri yapıldı. Bu yıl iğne yaptırmadım ama korkunç derecede tetik noktalarım da ağrı var. Yaşam kalitem sıfır. Yarın için hastaneden randevu aldım, tekrar iğne olacağım ve iğne tedavilerim daha kaç sene devam edecek bilemiyorum. Bu arada dişlerimi çok sıkıyorum diye diş plağı yaptırdım ve gece yatarken sürekli kullanıyorum. Bu konu da daha ne yapabilirim bana yardımcı olursanız sevinirim.
teteik noktalara ağrılı noktalara iğne yaptırmakla bir yere varamazsınız. Bu geçici bir tedavi. O noktalarda neden birikim oluyor, oralar neden kasılıyor çözmek lazım. Gece plağı yaptırmak benim tarzımdaki tedavinin yani nedenleri çözmenin bir aşamasıdır. Ancak doğru yapılmış olma ihtimali çok azdır. Çoğunlukla yeterli olmuyor. teknik olarak doğru olsa da kontrol ve ayarları yapılamıyor. gece plağı nerede ve kime yaptırdınız bana mail gönderirseniz size bilgi verebilirim.
Merhabalar. Bursa’da oturuyorum. Çok stresli 3 yıl geçirdim. Son olarak yüzüme gelen uyuşma, vücudumu gezen uyuşmalar, sürekli yorgunluk bitkinlik ve ağrılı bir beden. Kafamın değişik bölgelerin de yanma ve büzüşüyormuş hissi, boynum ve iki kürek kemiğimin arasında şiddetli ağrı, ki çalışmamı zorluyor. Bacaklarım da iğne batırıyorlarmış hissi, kollarım da özellikle dirseklerim de hafif bir poşet bile taşısam oluşan ağrı. Doktor antidepresana başlattı ama yine de çok iyiyim diyemiyorum. Spiralim var. 9 yıl önce sezaryen ile doğum yaptım. Ayrıca vertigo teşhisi konuldu. İlaç kullandım. Aynı pozisyon da dakikalarca oturamıyorum. Birde sabah kalktığımda gece yanaklarımın içini ısırmışım gibi oluyor. Bana yardımcı olursanız sevinirim.
Fibromiyalji tarzında şikayetleriniz var. Gece ciddi diş sıkıyorsunuz. Birçok faktör birleşmiş. Bursa’dan gelip giden hastalarım var. Düşünürseniz yardımcı olurum.
Merhaba Emel Hanım. 20 yaşındayım. 9 gündür süren, hiç geçmeyen bir baş ağrım var. Doktora gittim, MR çekildim, sonuç temiz. Ağrımı tarif edecek olursam. Sağ tarafım da tek bir nokta da, çok rahatsız edici değil ve bazen de zonkluyor, uyuşuyor ama neden geçmediğini merak ediyorum
Tek taraflı,şakakta ve sürekli ağrı diş kaynaklı olabilir. Beyinde sorun olsaydı MR incelmesinde çıkardı.
Hocam iyi günler. Yaklaşık 1 haftadır baş ağrısı çekiyorum. Her gün şiddetli olmuyor ama özellikle son iki gündür öğlene doğru başlıyor ve akşamları artıyor. Yataklara düşecek kadar şiddetli bir ağrı çekmiyorum ama günlük yaşantımı olumsuz etkiliyor. Arada mide bulantısı da oluyor ama kusacak kadar değil. İlk başlarda alnım da ve burun bölgem de uyuşmayla başladı ama son iki gündür başımın arkasına ve enseme doğru indi. Omuzlarımda da ağrılar oluyor. Uyuyunca geçiyor. Sabah kalktığımda ağrı hissetmiyorum ama günlük hayata başladığımda ağrıyacak hissiyle geriliyorum. Bazen tek taraflı ağrıyor bazen her iki tarafta ağrıyor. Gözlerimde miyop ve astigmat sorunu var, yaklaşık iki yıldır gözlük kullanmadım bunun için. Son bir haftadır da günde 2 saat numarası benimki ile aynı olmayan bir gözlük kullandım. Acaba sebep bu mu yoksa biraz kambur duruyorum o mu baş ağrısı yapar merak ediyorum. Teşekkürler.
Gözlük ve kambur durma tek başına baş ağrısı nedeni olmaz. Migren tarzı ağrılarınız var ama diğer yandan gerilim baş ağrısına da benziyor. Gözlüğünüzü düzgün kullanın ama baş ağrınızı buna bağlamayın.
Çok teşekkür ederim cevapladığınız için. Bir nöroloğa gittim, biraz strese de bağladı. Gözlerimi, yürüyüşümü ve gücümü kontrol etti. Magnezyum yazdı, bunu kullanmam işe yarar mı gerilim tipi baş ağrısında? Yoksa havaların etkisinden mi? Kendiliğinden geçer mi?
Deneyin pek zararı olmaz. Gerilim baş ağrısı dönemsel artıp azalabilir. Tamamen etkili tedavi için Gökmen Yaklaşımı öneriyorum.
Merhaba hocam. 19 yaşındayım ve üniversite öğrencisiyim. 1,5 sene önce ense ağrısından nöroloğa gittim, 2 defa MR’a girdim, bir şeyin yok dediler. Sonra fizik tedaviye gittim, boyun düzleşmen var dediler. Masaya oturup ders çalışamıyorum, arkadaşlarımla bir yerde oturup uzun süre muhabbet edemiyorum, boynumda sürekli bir kasılma var, bütün eklemlerimde kireçlenme gibi kütürdemeler oluyor, kütürdemezse kemikler kasılıyor, kütletmek zorunda kalıyorum. Hala geçmedi, çok sıkıntı çekiyorum. Ne önerirsiniz hocam?
Değerlendirmek lazım ama ense kaslarında spazm, biraz kireçleme gibi problemler olabilir. Tüm eklemlerde sıkıntı varsa romatizmal alt yapıda olabilir.
Önerileriniz var mı Hocam? Bu boyun düzleşmesi geçer mi yoksa çekecek miyim sürekli?
Boyun düzleşmesi geçip boynunuz eski haline dönmez ama oluşturduğu şikayetler düzelir. Çekecek ciddi sıkıntınız kalmaz.
Merhaba hocam. Benim sorunum gözlerde bulanıklaşma ile başlıyor ve başın sağ kısmında oluşan zonklamayla şiddetli baş ağrısı oluşuyor. Atağım mide bulantısı ve kusma ile devam ediyor. Yaklaşık 2 ayda 1 oluyor. Bunun dışında yorgunlukla beraber gün içinde baş ağrısı ve göz içi ağrısı oluyor. Antidepresan kullanıyorum, doktorum da bunun yanına sabah akşam damar gevşetici önerdi ama bunun kalp ile ilgili olduğunu ve tansiyonu düşürdüğünü duyunca kullanıp kullanmamakta şüpheye düştüm. Sizin önerinizi öğrenebilir miyim?
Migren tarzı ağrınız var. Size verilen ilaç migren tedavisinde kullanılabilir. Kullanma konusunda kara sizin. İlaç kullanmak istemezseniz Gökmen Yaklaşımı ile tedavi öneririm.
Merhaba Emel Hanım. 47 yaşındayım ve banka emeklisiyim. Sizi dün televizyonda izledim. Benim sol tarafımda başımdan ayak topuğuma kadar ağrılarım oluyor. Rüzgarlı ve soğuk havalarda yüzümün sol tarafında üşüme oluyor. Elmacık kemiğimde ağrı, sol burun konkada büyüme ve burun şişmesi, sol çenede zaman zaman ağrı ve sol kulakta bir huzursuzluk oluyor. Baş ağrım fazla değil, kalça kemiğinde ve sırtta daha fazla ağrım oluyor. Sol yüzüm ile sağ yüzüm farklı, buna çok üzülüyorum. Şimdiye kadar gittiğim doktorlardan bir sonuç alamadım. Yardımınızı bekliyorum. Teşekkür ederim.
Sol tarafta sorunlu diş ve çene eklemi var görünüyor. Bu tüm vücudu etkileyebilir. O nedenle tetkik ve tedavilerde birşey bulamamışlardır. Yardımcı olabilirim. Gökmen Yaklaşımı ile değerlendirmekle çözülebilir.
Merhaba Emel Hanım. 28 yaşındayım. 3 sene önce sezaryenle doğum yaptım. Bugün televizyonda sizi izledim ve sitenize girdim. Okuduklarımın hepsi bende oluyor. 2,5 senedir sürekli bir yerlerim ağrıyor. Ağrılar hep sol tarafımda oluyor. Önce yüzümde başladı, sonra ayaklarımda, şimdi 1 senedir omzumda, sırtımda, kolumda, parmaklarımda, göğsümde, kalçamda ve midemde… Gitmediğim doktor kalmadı, genelde hiçbir şey çıkmadı. Bu ağrılar sürekli yer değiştiriyor. Artık aileme bir yerim ağrıyor demeye bile korkuyorum, sürekli bana “Hastalık hastasısın sen” diyorlar. Sizden yardım almak istiyorum. Sizce bu fibromiyalji mi? Yoksa psikolojik mi? Bu ağrılar yüzünden yüzüm hiç gülmüyor, sürekli uyumak istiyorum ve dikkatim de çok dağınık. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Ağrıların tek tarafta ağırlık kazanması beklenen bir durum. Büyük ihtimalle psikolojik değil. Tedavi yapılabilir.
Emel Hanım merhaba. 32 yaşında bir bayanım. Bilgisayar başında çalışan, dolayısıyla hareket temposu yavaş biriyim, gün içinde de stresli bir işte çalışıyorum. Geçen sene Haziran ayında başlayan ani baş dönmesi (yerin ayağın altından kayması gibi) sonucu nörolog, iç hastalıkları, kadın doğum uzmanı, diş hekimi, kulak burun uzmanı ve tekrar nöroloji uzmanlarına gittim. Yapılan kan tahlillerinde biraz D vitamini eksikliği dışında hiçbir sıkıntı ile karşılaşılmadı. Sonrasındaki 2 aylık dönemde baş dönmesi ataklar halinde devam etti, son dönemde yürümede ve konuşmada güçlük çekme boyutuna geldi. İlk gittiğim nörolog “Dizziness” dedi ve beklemeyi önerdi. Bu süreçte, kadın doğum uzmanı, diş hekimi gibi doktorları da ziyaret ettim; ancak bir sonuç alamadım. Annemin daha önce kısa dönem vertigo problemi yaşaması sebebiyle, kendi araştırmalarımla bir de KBB kliniğinde denge testi vb. testlere girdim. Söylenilen; vertigo yaşamış olduğum, ancak kristallerin oturmuş olduğu yönündeydi. İlaç verdiler, ancak ilacı kullandığım 1 hafta çok ciddi çarpıntı problemi yaşadım ve bıraktım. Tekrar bir nöroloğa gittim, boyun ve beyin MR’ım çekildi. Boynumda bir omurda protrüzyon ve biraz düzleşme bulundu. Nörolog kendi babasında da vertigo problemi olduğunu, kurtulmanın mümkün olmadığını ve zamanla geçeceğini söyledi. Açıkçası bu görüşmeyi geçen Ekim ayında yapmıştık ve neredeyse 10 aydır devam eden sıkıntılarım hala benimle. İlaç vb. hiçbir şey kullanmıyorum ve artık doktora da gitmiyorum. Olduğum yerde düşüyorum hissini sürekli yaşıyorum. Basınçlı havalarda kulaklarımdaki ağrı ve basınçla beraber baş dönmem hayli fazla artıyor. Bunlara ek olarak; 2012 yılında alt 20’lik dişimden ameliyat diyebileceğim bir işlemle yatay gömülü olan bir dişimi aldırmıştım, bir diğeri yine yatay ve sinirlere çok yakın bir şekilde uyuyor; çene cerrahı o dönem uyuyan diş için bir işleme gerek yok demişti. Şans eseri internette arama yaparken isminizi gördüm ve düşüncelerinizi merak ediyorum. Çok teşekkür ederim. Saygılar.
Öncelikle tüm yaşadığınız problemler çözülebilir. Ancak sizi ayrıntılı değerlendirmem lazım. Yatay yatan dişler alt çenede muhtemelen. Alt çenedekiler vertigo yapmaz. Şimdilik onu karıştırmamak lazım. Çekilirken çeneyi zorlayabilir. Klasik tıp yaklaşımında nedenlere yönelinmediği için zamanla sorunun kendiliğinden geçmesi beklenir. Ama sizin beklemeniz sonuç vermemiş. Birçok problem gibi vertigo da nedenlerinden çözülebilir.
Tüm soru cevapları okuyabilmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.
‹‹ 1 2 3 4 5 6 ››