Fibromiyalji, yumuşak kas romatizması, kronik yorgunluk ya da tükenmişlik sendromu yaşamı çok olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Yaygın kas ağrıları, yorgunluk, halsizlik en belirgin özellikleridir. Yaşam enerjisi çok düşüktür.
Kadınlarda daha fazla görülür. Ülkemizde yaklaşık 1.3 milyon fibromiyalji hastası olduğu düşünülmektedir. Sürekli yorgun hissediyorsanız fibromiyalji olabilirsiniz.
1 – Yaygın Kas Eklem Ağrıları
Fibromiyaljide tepeden tırnağa tüm bedende yaygın kas, eklem ağrıları olur. Boyun, ense, sırt, kürek kemiklerinin arası, en yoğun ağrının görüldüğü yerlerdir. Kalçada, belde, diz ve dirsekte de ağrılar olur.
Yumuşak kas romatizması olarak da adlandırılır. Tüm beden kasları çok ağrılıdır. Dokunmayla bile çürümüş gibi ağrıyabilir. Beraberinde kaslarda güçsüzlük, yorgunluk da olur.
2 – Mutsuzluk, Depresyon, Anksiyete
Fibromiyalji hastalarına psikiyatrik değerlendirme yapıldığında depresyon tanısı alırlar ama depresyon ilaçlarına cevap vermezler, sürekli mutsuzluk hali devam eder. Fibromiyalji, depresyonun çok ötesinde bir hastalıktır.
Yaygın ağrılar ve yaşam enerjisinin dibe vurmuş hali, hormonal sorunlar hepsi birlikte çözülmelidir. Yaşam enerji bio-elektriksel düzeltilmedikçe, ağrılar azalmadıkça depresyon, mutsuzluk ve anksiyete hali de düzelmez.
3 – Fibromiyalji Baş Ağrısı
Fibromiyalji hastalarının büyük bir bölümünde, daha önce deneyimlenmiş migren ve/veya gerilim tipi baş ağrısı gözlemlenebilir. Bu rahatsızlıklar fibromiyalji ile birlikte artar. Yaklaşık %80 baş ağrısı eşlik etmektedir.
Fibromiyalji baş ağrısı süreklidir. Gerilim baş ağrısı üzerine migren atakları eklenir. Baş ve yüz kasları sertleşmiştir. Bu durumda diş sıkmanın rolü büyüktür.
4 – Kronik Yorgunluk, Halsizlik
Fibromiyalji hastaların hepsi çok yorgun ve halsizdir. Kronik yorgunluk hep vardır. Sabahları yataktan sürünerek kalkarlar. Basit işleri bile yapacak halleri yoktur. Açıklanamayacak düzeyde halsizdirler.
Fibromiyaljide kronik yorgunluk nedeni yaşam enerjinin tükenmesidir. En kötü hissettikleri zaman diliminin sabahları olmasının sebebi gece diş sıkmalarına bağlıdır.
5 – Bağırsak Problemleri, Gaz, Şişkinlik, İshal
Bağırsak problemleri, gaz şişkinlik ve ishal olarak kendini gösterir. Sürekli şişkinlik hali, hava yutmuş gibi bir rahatsızlık verir. Arada ishal dönemleri olabilir.
Fibromiyaljide bağırsak problemleri bağırsak florasının bozulmasına bağlıdır. Tedavide bağırsak florasını dengelemeye yönelik çalışmalar da yapılmaktadır.
6 – Unutkanlık, Dikkat ve Konsantrasyon Eksikliği
Fibromiyalji tüm yaşamı etkiler. Ağrılar, depresif ruh hali ve kronik yorgunluk beraberinde unutkanlık durumunu da getirir. Fibromiyalji hastasının dikkati dağınıktır. Çalışma konsantrasyonu yoktur. Bedensel yavaşlamanın yanı sıra zihinsel üretimi de yavaşlayabilir.
Fibromiyalji tedavi edilebilir, zihinsel performansınız da geri dönebilir. Unutkanlık geçicidir. Not alarak çalışmayı deneyiniz.
7 – Uyku Bozukluğu, Düzensiz Uyku
Sabah yorgun, dinlenmemiş uyanma ve yorgun hissetme fibromiyaljinin temel yakınmalarındandır. Uyku bozukluğu çeken hasta ne kadar uyursa uyusun yataktan sürünerek kalkar. Hiç dinlenemez.
Sürekli uyku isteği vardır ama derin ve sağlıklı uyku uyunamaz. Bazen uykusuzluk, gece sık uyanma da olabilir. Tüm fibromiyalji hastalarında uykuda diş sıkma vardır.
8 – Kaslarda Sertlik, Sabah Tutukluğu
Kaslarda sertlik ve sabah tutukluğu romatizmal hastalıkların büyük bir bölümünde görülür. Sabah yataktan kalkarken tüm vücut sertleşmiştir. Yavaş yavaş, saatler içinde açılır.
Fibromiyalji hastalarında da sabah tutukluğu vardır. Ayrıca boyun, sırt kasları gibi belli bölge kaslarında sertlik hiç geçmez.
9 – Hormonal Bozukluklar
Fibromiyalji tüm beden fonksiyonlarını etkiler. Hormonal bozukluklar da bu tabloda olabilir. Tiroid ile ilgili hipotiroidi ve Haşimato tiroiditi sık rastlanır. Ailesel yatkınlık varsa, reaktif hipoglisemi, insülin salınım bozuklukları olabilir.
Kadınlarda menopoza yakın dönemde sık görülür. Erken menopoz, miyomlar, düzensiz kanamalar tabloda beklenir.
10 – Huzursuz Bacak Sendromu Fibromiyalji
Huzursuz bacak sendromu fibromiyalji ile birlikte görülebilir. Bacaklarda garip ağrılar, iğnelenme, karıncalanma, ayak tabanında yanma gibi yakınmalar vardır. Hasta bacaklarını uzun süre hareketsiz tutamaz. Sürekli hareket ettirmek ihtiyacı duyar.
Uzun uçak yolculuğu, toplantı gibi durumlarda rahatsızlık verir. Bu durum en çok gece yatınca kendini gösterir. Hasta uykuya dalmakta güçlük çeker. Rahatsızlık gece uyandırır, hasta kalkıp dolaşmak ister.
11 – Cinsel İsteksizlik
Tüm yaşam enerjisi azalmış, depresif, sürekli ağrılar çeken, kronik yorgun, mutsuz bir kişide cinsel isteksizlik olması beklenir. Bu hastalarda yaşadıkları sıkıntıların yanı sıra hormonal etkilenme de cinsel isteksizlik üzerinde olumsuz etki yaratır.
Kronik yorgunluğun yanı sıra basit işlerde de zorlanan hasta bu durumdan kaçınır. Yaşadığı sıkıntılara yenileri eklenebilir.
149 Yorum. Yeni yorumunuzu buradan yazabilirsiniz...
Merhaba Emel Hanım. Ben 23 yaşındayım. Benim hemen hemen her yerimde iğne batması gibi ağrılar oluyor, kolumda, göğsümde, baldırlarımda… başım da ağrıyor, gün boyunca devam ediyor ve beni olumsuz etkiliyor. Bununla birlikte seğirmeler var vücudumda. Yaklaşık 1,5 seneden beri bununla boğuşuyorum. Fibromiyalji miyim?
Fibromiyalji olabilirsiniz ama yine de muayene olmanız şart. Sadece iğne batar gibi ağrı ile tanı konulamıyor çünkü. Kas seğirmeleri de olduğu için mutlaka muayene olunuz.
Merhaba Emel Hanım. 1 hafta önce boyun, omuz ve sağ kolumdaki ağrı şikayetinden dolayı doktora gittim, omuz filmi çekildi, doktor fibromiyalji dedi. Diz altlarında ağrı, arada baş ağrısı, sağ dizimde içeriden kaşıntı, karıncalanma hissi, gece ayaklarda yanma hissinden yatamıyorum, kalkıp soğuk suya batırıp çıkarıyorum. Dizlerimi büküp oturunca kalkarken ağrıyor, sonra hafifliyor. Bunun gibi böyle bir sürü şikayet var. Acaba fibromiyalji mi? Bu arada doktor ilaç ve krem verdi. Şimdiden teşekkürler.
Çok tipik fibromiyalji anlatıyorsunuz.
Emel Hocam; merhabalar. 6 aylık uzun hastane koşuşturmalarından sonra internette araştırırken sizi buldum çünkü doktorlar yeterli cevabı veremedi ve kesin tanı koyamadı. Öncelikle kan tahlili, röntgen ve sinir testi yaptırdım, herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı. Ancak benim 6 ay önce ilk belirti çenemde başladı. Kaslarım aşırı sertti ve stresle daha çok gerildim. Çenem şiddetli ağrıyor ve rahat konuşamıyordum. Çene cerrahı herhangi bir sıkıntı olmadığını söyledi. 1 hafta sonrası boyun ve sırt ağrısı başladı. Bu çene tutulması soğuk hava ve stresle çok ilerliyor, hatta çenem titriyordu. Havalar düzeldi ve zamanla çenem de düzeldi. Çok nadir ağrılar var ancak gece dişlerimi sabaha kadar sıkıyorum. Sırt ağrılarım da geçti fakat boyun tutulması geçmedi. Her sabah uyanınca boynum tutuk oluyor, geceye kadar geçiyor, diğer sabah yine aynı kısır döngüye giriyor. Boyun tutulmasıyla beraber ensemde yanma var, devamlı değil ama dirseklerimde ve dizlerimin yanlarında sık sık yanma oluyor. Nadir de olsa ağrı gelip geçiyor. Ayaklarımı devamlı sallama ve hareket ettirme isteği var. Son 1 aydır antidepresan kullanıyorum. Boyun kaslarımı biraz gevşetti ama tutulma ve yanmalar devam ediyor, boynumu yorgun hissediyorum, genel olarak da bir halsizlik var. Acaba fibromiyalji olabilir miyim?
İlk olarak çene cerrahının çenenizde problem olmadığı yorumunu kabul etmiyorum. Uzmanlık alanları adında çene geçiyor diye çeneden anlıyorlar anlamına gelmez. Çene ile ilgili problemlerde bu alan üzerine çalışmış yani gnatoloji çalışmış protez uzmanları daha doğru yorum yapabilir. Fibromiyalji olduğunuz ve ayrıca özel çene tedavisine ihtiyacınız olduğunu düşünüyorum.
Merhaba Emel Hanım. Çok uzun zamandır halsizlik, nefes darlığı, unutkanlık problemlerim var. 1 yıl önce bu problemlere uykusuzlukta eklendi. Ne kadar yorgun olursam olayım ancak güneşin doğmasına yakın saatlerde uykuya dalabiliyorum. Uyanma süreci çok sıkıntılı oluyor ve bazen saatlerce yataktan kalkamıyorum. Günün geri kalanını yorgun bir halde geçiriyor ve dikkatimi hiç bir şeye veremiyorum. Öyle ki bazen oturup on dakika kitap okumak bile benim için olağanüstü bir konsantrasyon gerektiriyor. Genel olarak mutsuz ve depresif bir insanım. Durumumla alakalı düşüncenizi açıklarsanız çok memnun olurum, iyi çalışmalar.
Bu şikayetler fibromiyalijide de olur ama sizde çok fazla ağır ağrılar yok. Yine de bu açıdan değerlendirilebilir. Uyku düzeninizin bozulması da bu tarz sıkıntılara yol açabilir. Sadece depresyonda olabilir. Sonuç olarak karar vermek zor. Muayene sonuçları gerekli. Dilerseniz fibromiyalji ile uğraşan bir hekime muayene olabilirsiniz.
Merhaba. Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Yaşım 19. Küçüklüğümden beri özellikle dizimde ve genel olarak bacaklarımda ağrı var. Genelde ayda 2-3 kez gün içinde ortaya çıkıp bazen kısa süre sonra, bazen de uykuya dalınca geçiyor. Stres bozukluğum var. Genel yapım dengesiz. Genelde halsiz ve isteksizim. Ağrıların özellikle gün içinde çok ayakta kaldığımda veya çok yürüdüğümde olduğunu fark ettim. Bunun fibromiyajiyle ilgisi olabilir mi? Ya da sizin aklınıza gelen bir hastalık var mı? Özellikle fazla hareket ettikten sonra oluşan bacak-diz ağrısıyla ilgili. Teşekkür ederim.
Tam olarak fibromiyalji denemez ama fibromiyaljide olan bacak ağrılarınız var gibi görünüyor. Gökmen Yaklaşımı ile doğru bozucu alan düzenlemesi faydalı olur.
Merhaba Emel Hocam. 23 yaşındayım. Yaklaşık 5 yıldan beri sağ ve sol dizden aşağı parmak uçlarına kadar gelen ağrılarım var. Öncelikle şöyle başlamak isterim; bu belirtiler ilk başladığında ilk olarak ortopediye gittim. Belimde düzleşme olduğunu söyledi ve birkaç ilaç yazıp gönderdi, ağrılarım geçmedi. Fizik tedavi doktoruna gittim, belden MR istedi, MR’da temiz çıktı. Romatizma için kan tahlili yaptı, temiz, bir şeyin yok dedi. Oradan çıkıp kalp ve damar bölümüne gittim varis olabileceği düşüncesiyle. İlk bakan doktor ultrasona gönderdi ve varis teşhisi koydu. Çorap almamı ve ilaç kullanmayı tavsiye etti. Çorabı aldık, ilacı kullandık, lakin ağrılar geçmedi. Tekrar başka bir kalp ve damar doktoruna gittim, sana bu ilacı kim yazdı, sende varis yok deyip normal raporu verdi. Kas ölçümleri yaptırdık, bir şey çıkmadı. Sonra bir müddet ara verdim doktora gitmeye. Hastalığın adı konulmayınca psikolojim bozuluyordu. Özel hastaneye gittim, ortopediye, MR istedi 2 tane, bel fıtığı çıktı. Belimden iğne yapıldı, ilaç yazıldı, hiçbir faydası olmadı. Şimdi belirtileri sıralıyorum: 7/24 sağ ve sol dizden aşağı sürekli ağrı. Gece yatarken yorgan içinde ayaklarım yanıyor, yorgandan çıkarınca sürekli üşüyor. Bir elektriklenme gibi ayaklarımın içinde bir şey dolaşıyor. Geceleri uykum bölünmüyor, sabah kalkıyorum, kalkınca ağrılar devam ediyor. Gözlerim yanıyor. Sanki sabaha kadar kendimi sıkmışım gibi oluyor. Ayaklarım yanıyor. Dayak yemiş gibiyim. Sadece gözümü kapatmış ama uyumamış gibiyim. Sersem gibi uyanıyorum. Ufak bir baş ağrısı var, bazen geçiyor, bazen daha da şiddetleniyor. Soğuk havalarda omuzlarımda, kürek kemiğimde istemsizce titreme oluyor, aşırı derece kasılıyorum. Kürek kemiğimde titremeden dolayı yanma ve ağrı oluşuyor. Dikkat dağınıklığı, konsantrasyon bozukluğu, bildiğim şeyleri unutma, dilimin ucuna geldiği halde söyleyememek, isimleri unutmak, aynı işleri tekrar tekrar yapmama rağmen 1-2 gün yapmadığımda unutmak, ayakta sabit durduğumda topukta yanma (kaynama gibi), alkol aldığımda alt baldırlarım ve ayaklarda ağrılarda artma, boyuna yakın omuz kısımlarında ağrı değilde baskı gibi bir şey. Bu belirtiler neyi işaret ediyor hocam?
Tüm yazdıklarınız fibromiyalji ile uyumlu. Ayaklardaki yanma, üşüme, yorgun kalkma, yaygın ağrılar, kafadaki bulanıklık (fibrofog) hepsi uyuyor. özellikle yapılan incelemlerde ciddi bir açıklayıcı patoloji bulunamıyor. Bunlar fibromiyaljide sık rastlanan bulgulardır.
Merhaba Emel Hanım; fibromiyalji hastalığını ve sizi internette başka bir şey ararken tesadüfen öğrendim. Sayfanızı görene dek bu hastalığın adını bile duymamıştım. Merak edip okudum ve yazdıklarınıza aşağıdaki şekilde uyduğumu gördüm:
1 – Yaygın Kas Eklem Ağrıları: Hayatımı etkileyecek düzeyde değil; ama sanki çok yürümüşüm, çok iş yapmışım gibi her yerim “sürekli” hafif hafif ağrıyor.
2 – Mutsuzluk, Depresyon, Anksiyete: Depresyon ve anksiyete yok, hatta anksiyete yerine gereğinden fazla bir relax-boş vermişlik olabiliyor. Mutsuzum; yaşam koşullarım kolay değil, ilişkilerim zor bir dönemden geçiyor ama yine de sanki olmam gerektiğinden daha fazla mutsuzum.
3 – Fibromiyalji Baş Ağrısı: 50 yaşındayım, hayatımda toplasanız 5 kere başım ağrımamıştır. Hiç başım ağrımaz.
4 – Kronik Yorgunluk, Halsizlik: Had safhada… İnanılmaz halsizim, sürekli yorgunum. Bir fincanı sehpadan alıp lavaboya koysam bile dinlenme isteği duyuyorum. Dinlenmiyorum, yani aslında fizik gücüm bitmiyor ama ben öyle hissediyorum. Yani 15 kg. bir kovayı kaldırmak beni aşırı yorarken 15 kg. köpeğimi kaldırmak yormuyor. Fizik gücümde sorun yok da sanki motivasyonumda problem var…
5 – Bağırsak Problemleri, Gaz, Şişkinlik, İshal: Sindirim sistemimde hiç bir problem yok; gıdanın durumuna bağlı olarak bir kaç ishal vakasını saymazsak hayatım boyunca hiç mide-barsak problemi yaşamadım diyebilirim.
6 – Unutkanlık, Dikkat ve Konsantrasyon Eksikliği: Dikkat ve konsantrasyon konusunda belirgin bir sorunum yok ama unutkanlığım had safhada… İnanılmaz derecede unutuyorum ve bazıları çok önemli olabiliyor. Veteriner teknikeriyim; örneğin bir hayvanın saat 13:00’de yapılması gereken iğnesi varsa; saat 13:05’te “o iğneyi yaptım mı, yapmadım mı?” diye düşünürken buluyorum kendimi…
Yüksek IQ ve fotografik hafızaya sahip biri olarak, çevremdeki insanların unuttukları şeyleri hep hatırlatan biri olarak bu çok rahatsız edici… Yatak odasından salona gözlüğü almaya gitmek, sonra sigarayı unuttuğunu fark edip gene gitmek, sonra telefonu unuttuğunu fark edip gene gitmek, sonra kedinin suyunu doldurmayı unuttuğunu fark edip gene gitmek… Yatmak neredeyse yarım saat süren bir törene dönüşüyor böylece… (Obsesyon değil, acaba ocağı açık unuttum mu korkusu değil yani; gerekenleri sahiden unutmaktan ve 5-10 dakika sonra unuttuğumu hatırlamaktan söz ediyorum.)
7 – Uyku Bozukluğu, Düzensiz Uyku: Uyku problemim yok. Genelde yatar yatmaz deliksiz uyurum. Fakat son dönemlerde çok şiddetli diş sıkma ile uyanır oldum; hatta implantımı kırdım.
8 – Kaslarda Sertlik, Sabah Tutukluğu: Yok, tam olarak ne olduğunu bile hayal edemedim.
9 – Hormonal Bozukluklar: 50 yaşa göre adet düzensizliklerinin normal olduğunu düşünüyorum; olağan menopoz gibi duruyor.
10 – Huzursuz Bacak Sendromu: Bazı zamanlarda çok şiddetli olmakla beraber, genel bir sorun değil gibi… Ruhen yorgun, gergin, çaresiz hissettiğim zamanlarda artıyor galiba…
11 – Cinsel İsteksizlik: Had safhada… Eşime aşığım, çok çekici buluyorum ama sex istemiyorum. Bunda halsizliğin, yorulmanın, üşenmenin de payı var. Kolay ve yorucu olmayan mastürbasyon da çekici gelmiyor..
Bu durumda sevgili Emel Hanım;
Sizce ben fibromiyalji hastası olabilir miyim?
Çok teşekkürler.
Öncelikle size çok teşekkür ediyorum. Her soru soran o kadar özensiz yazıyor ki; okuyup anlamakta zorlanıyorum. O soruları yayınlamak için düzeltmem gerekiyor. Düzeltme çok sorun olduğu için doğrudan cevaplıyorum ama bu sefer de mailini yanlış girdiği için mail cevabı gitmiyor, boşuna zaman harcamış oluyorum. Bu sitede soru cevaplamamın amacı hem soru sorana, hem de benzer sorunları olanlara yardımcı olmak, okuyup bilgilendirmek içindir. Siz yıllardır ilk defa karşılaştığım bir hastasınız ki; bu kadar uzun bir soruyu hem hatasız yazıp hem de bu kadar düzgün ve sistematik derdinizi anlatmışsınız. Çok teşekkür ediyorum. Bu şekilde yazmanız ve bu dikkatiniz bile fibromiyalji olma olasılığınızı destekliyor. Fibromiyalji hastaları hassas, titiz, detaycı belli özellikleri hayatın belli alanlarında gösterirler. Benim fibromiyalji tanımlarım içindeki bazı şikayetler sizde yok. Olabilir ama fibromiyaljik bir yapınız var diyebilirim. Ağır bir fibromiyalji hastası değilsiniz ancak belli bulguları sizde başlamış. Yaşadıklarınız sizin hayatınızı olumsuz etkiliyor, haklısınız. Gökmen Yaklaşımına göre birkaç çalışma ve uygun diş plağı ile yaşam kaliteniz artabilir.
Merhaba Emel Hanım. 3-4 ay önce kötü bir olay yaşadım ve o günden sonra yukarıdaki belirtilerin hepsini vücudumda gördüm. Sabah kalktığımda yorgunluk ve güçsüzlük, geceleri zor uyuma ve bir çok kez uyanma, sırt ve boyun ağrıları, yüzümde ağrı, diş sıkma (galiba çenem ağrıyor), bağırsak sorunları, baş ağrıları, mutsuzluk ve depresif haller, unutkanlık ve yeni bir şey öğrenememe, sürekli ayak hareketleri ve ayağımı sallama gibi şeyler yaşıyorum. Acaba ben fibromiyalji miyim? Eğer öyleysem bunu nasıl yeneceğim? Lütfen yardım edin. Çok zor durumdayım.
Fibromiyalji olduğunuzu düşünüyorum. Fibromiyalji sayfasındaki tedavi algoritması başarılıdır.
Bende bel , sırt ,boyun ağrıları mevcut. Kronik olarak halsizlik ve sabah uyandığımda yorgun oluyorum özellikle kapalı havalarda . İştahsızlık ve bağırsak problemim var. Unutkanlik da var .Fizyoterapist e gittim bana kan vermemi ve mr a girmemi söyledi. Annemde ankilozan spondilit olduğunu öğrendiktrn sonra. Önce ise röntgen çektirdi ve kaslarimda düzlük olduğu tanısına vardı . Mr ile belirli olur mu çünkü kas spazmı dedi . Cevaplarsaniz sevinirim.
Muayene ile çok şey belli olur. Romatizmal bir alt yapı sizde var. muhtemelen fibromiyaljide var.
Merhabalar. 62 yaşındayım. Benim bel kaslarımda oturduğumda ve yorulduğum zaman çok şiddetli sancılarım oluyor. Sol kol kasları yukarı ve yana gitmiyor, bacak kaslarında da ağrı ve yanmalar oluyor. Siz ne önerirsiniz? Ne yapmalıyım?
Fibromiyalji olabilir misiniz? Biraz benziyor.
Hocam merhaba ben 25 yaşındayim yaklaşık 3 senedir şiddetli bacak ağrılarım var çeşitli bölümlere gittim sonuçlarım temiz çıkıyor depresan veriyorlar ama hiç bir ise yaramıyor en son gittiğim iç hastalıkları doktoru Fibromiyalji dedi kas gevseltici ve ağrı kesici verdi tam olarak şikayetlerim sürekli bacak ağıları uykudan kalkıp gece yatana kadar devam ediyor yanmalar ve sızlamalar var bel fıtığımdan dolayı birde bel ağrısı tam olarak Fibromiyalji olabilir mi? Hangi bölüme gitmem gerekiyor teşekkürler.
Fibromiyaljisiniz muhtemelen. Fibromiyalji ile fizik tedaviciler ve romatologlar daha çok ilgileniyorlar.
Merhaba Emel Hanım 24 yaşındayım daha uzun zamandır ağrılarım vardı fakat bana 3 yıl önce fibromiyalji teşhisi koyuldu dirseklerim omuz bölgem boynum sırtımda ciddi ağrılarım var özellikle geceleri sol dirsek ve omuz bölgem arasında daha şiddetli ağrım oluyor uyuyamıyorum:( yaklaşık 5 aydır bazı ilaçları kullanıyorum fakat bir değişim yok sadece geceleri ağrım biraz azaldı.Bir de benim hiç bel kalça ve bacakta ağrım olmadı.5 ay önce mr sonucuna göre boyun fıtığı teşhiside koyuldu.Tedavim doğrumu ya da ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkür ederim.
İlaçlarla tedavi ne kadar doğruysa sizin tedavinizde o kadar doğru. ben ilaç tedavisi yapmıyorum. Sitemden anlaşılmıyor mu acaba, neden ilaçlarınızı bana soruyorsunuz ki. İlaçlar benim önermediğim bir tedavidir.
Emel hanım merhaba, yaklasık 6 aydan beri bacaklarımdan ayaklarıma dogru yayılan ayak tabanıma basınca agrılarım oluyor ve ozellikle gece yataga yattıgım zaman daha da cok farkediyorum bu agrıları. Devamlı bacaklarım boynum omuzlarım da agrı var. Son zamanlarda da çenemden yüzüme ve gözlerime yayılan bir ağrı hissediyorum. Baş ağrılarımda cok sıklasmaya basladı. Kas agrılarım ve uyusma titremelerimde oluyor. Bazen yürürken denge sorunu yasıyorum gibi oluyor özellikle sabahları ilk kalktıgımda yasıyorum. Fibromiyalji oldugumu düsünüyorum. Sizinde görüslerinizi almak isterim. Kısa sürede de size görünmek isterim. Şimdiden teşekkürler.
Yazdıklarınızın birçoğu fibromiyalji ile uyumlu görünüyor.
Merhaba. 22 yaşındayım. 4 aydır antidepresan kullanıyorum. Bahsettiğiniz şeyler bende sırasıyla oluyor. Mesela çene ağrısı bir dönem oldu, bazen tekrar devam ediyor ama şu an şiddetli şekilde sırttan, omuzdan boyuna uzanan ağrılarım var, ayrıca bacaklarım da ağrıyor. Gün içinde yorulduğumu fark etmiyorum ama gece anlıyorum, çok halsiz düşüyorum. Sabah uyanmakta zorlanıyorum, dayak yemiş gibi her yerim ağrıyor, gözlerim ağırlaşıyor. Bir dönem ayaklarımı sürekli hareket ettirme ihtiyacı hissediyordum ama o da çok kalmadı, kollarım ağrıyor bazen, migren zaten var. Sürekli boynumu, belimi sağa sola çevirip kat kut ses duyuyorum. Sürekli tutulmuşluk hissi, sanki damarlar üst üste. Bazen ayaklarımın altı aşırı yanıyor, ıslak havlu koyup uyuyabiliyorum. Öneriniz nedir?
Tipik fibromiyalji bulgusu mevcut. Gökmen Yaklaşımı öneririm.
Hocam merhaba. Fibromiyalji hastalığı ile ilgili anlattığınız problemlerin hepsi bende de var. Sizinle görüşmek ve tedavi olmak istiyorum. Dayanacak gücüm kalmadı. Sormak istediğim: İkinci bir bebek düşünüyorum. İlk doğumum sezaryen olduğu için tedaviye ikinci doğumdan sonra mı başlamalıyım? Öncesinde tedavi olsam fibromiyalji belirtileri tekrarlar mı? Cevap verirseniz çok mutlu olurum.
Doğum öncesi tedavi öneririm. Sonra yine sezaryen olabilir ama çözümü çok kolay.
Merhabalar. Ben Yonca. 4 yıldır bitmeyen bir sırt ağrım var. Bütün bölümleri gezdim, sırt MR’ım çekildi fakat sonuç olarak bir şey yok denildi. Ağrılardan sabah yataktan kalkamıyorum. Kürek kemiklerim ve boynum çok ağrıyor. Harekete geçtiğim zaman biraz rahatlıyorum fakat yaşam kalitem çok düştü, psikolojim çok bozuldu, zannediyorum ki kötü bir hastalığım var. Sırtım da çok ağrıyor. Lütfen bana yardım edin.
Fibromiyalji olduğunuzu düşünüyorum Sayfadaki tedavi algoritmasını önerebilirim.
Hocam iyi günler. Nöroloji uzmanı boyun düzleşmesi teşhisiyle antidepresan ilacı verdi ama depresyon şikayetim yok. İlacın oldukça yan etkisi oluyor, acaba bu ilacı sadece boyun düzleşmesi için neden yazdı? İlerde kalıcı bir etki yaratır mı? Bir de bu tür ilaçlar kısırlık yapıyormuş, sperm sayısını azaltıyormuş. Bu konuda kesin bir bilgi, netlik var mı? Bilgilendirirseniz sevinirim.
İlaç tedavisini çok uzun yıllar önce bıraktım. Ben önermiyorum.
Merhabalar. Yaşım 16. Bende 6-7 aydan beri sürekli bel, sırt ve boyun ağrıları var. Yoğun stres altında yaşıyorum. Sabahları her yerim tutulmuş bir şekilde uyanıyorum. Gün içinde her yerim ağrıyor, bazen bacaklarıma yoğun ağrılar geliyor, arada baş ağrım da oluyor ama özellikle eklem ağrıları hayatımı kısıtlayan büyük bir sıkıntı. Sizce fibromiyalji miyim?
Evet. Fibromiyalji olabilir. Bu kadar genç yaşlarda da görülebiliyor.
Merhabalar Emel hanım yaklaşık 1 yıldır geçmeyen ağrıları var. İlk olarak meme ağrısı şeklinde başladı meme muayenelerinde bir şey çıkmadı. Şu anda sırt ve kalça da ağrı var. Sol tarafımdan başladı. Şimdi sağa da geçti. Anksiyete durumda var. Özellikle kalçamda bir yere vurmuşum da çürümüş gibi ağrı oluyor. Yazın azalıyor ağrılar. Sizce bendede fibromiyalji mi var?
Olabilirsiniz. Fibromiyaljide benzer şikayetler vardır.
Merhaba 39 yaşıdayım, düzensiz kas agrılarım vardı farklı doktorlara gittim, farklı ilaçlar kullandım fakat kurtulamadım ağrılar kendiliğinden gidip geliyordu.Balık burcuyum duygusal, alıngan ve kendisi ile barışık olmayan birisiyim, problemli bir aile durumumuz söz konusu, kardeşim 30 yaşında vefat etti ve akabinde zaten var olan ağrılarım hortladı. Durup dururken mide kanaması geçirdim acil yoğun bakıma yatırıldım 4 gün sonra taburcu oldum malesef artık yeni bir hastalığım vardı panik atak. öyleki bir sene içinde 30 kere farklı alanlarda doktora gittim ve her gün yaşama direncim düştü.kendimi çok dinledim ellerim vücudumda gezer oldum acaba şuramda ne var acaba kansermiyim acaba kalp krizimi geçiriyorum ne zaman beyin kanaması geçiririm vesair, çoooook yoruldum artık ne olacaksa olsun diyorum. inanın çok zor,birtakım ilaçlar kullandım ilaç kullanmaktanda korkar oldum. eşim sağolsun çok destek oldu bu süreçte öyleki sabahları ölmemişim diye kalktığım bile oldu, gülmeyi unuttum, şimdi bu psikolojik rahatsızlığı biraz yendim öyle zannediyorum. Fakat gelinen noktada ağrılarım devam ediyor özellikle sırt, omuz, göğüs kafesi (bazen yanma şeklinde),ayağımda(tabanı değil sadece topuğun üstünde el kadar bir alanda kısa süren yanmalar) oluyor beni asıl tedirgin eden ise halk dilinde böğür denilen bölgede düzensiz ağrı (değişken ve harekete bağlı ağrılar ve bazen günde bir saat veya gün boyu süren ağrılar) sadece o bölgede üşüme olması bunlar 3-5 gün olup 3-5 gün olmayan ağrılar,dokunduğumda kaburga kemiklerinin ucunda olan veya yer değiştiren ağrılar ve bunlar bazen karındaki ette de hissedilen acımalar şeklinde kendini gösteren ağrılar bunlar beni çok tedirgin ediyor vaktinizi aldım ha birde büyük abdeste düzensizliklerim oldu. IBS ilacı kullandım geçti. LÜTFEN BENİM SIKINTIM NE YARDIMCI OLUN, BENİ YÖNLENDİRİN, BANA YOL GÖSTERİN. TEŞEKKÜR EDERİM.
Tek bir sıkıntı olarak söylenemez. bütünsel bir durum olarak düşünüyorum. Fibromiyaljiye daha çok benziyorsunuz.
Tüm soru cevapları okuyabilmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.
‹‹ 1 2 3 4 ››